x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vot dramatic în Turcia: Erdogan se pregătește pentru al doilea tur de scrutin

Vot dramatic în Turcia: Erdogan se pregătește pentru al doilea tur de scrutin

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2023   •   07:12
Vot dramatic în Turcia: Erdogan se pregătește pentru al doilea tur de scrutin
Sursa foto: Hepta

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că ar putea câștiga în continuare alegerile, dar că va respecta decizia națiunii în cazul în care se va ajunge la un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este prins într-o cursă electorală strânsă la începutul zilei de luni, fiind posibilă o confruntare decisivă cu principalul său contracandidat.

După centralizarea a 95,1% dintre buletinele de vot, situaţia este la fel de incertă: Erdogan - 49,5%, Kilicdaroglu - 44,8%. 

Rezultatele, indiferent dacă vor veni în câteva zile sau după ce va avea loc un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, vor determina dacă un aliat NATO care se află la granița dintre Europa și Asia, dar care se învecinează cu Siria și Iranul, rămâne sub controlul lui Erdogan sau reia calea mai democratică promisă de principalul său rival, liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu, scrie AP.

Vorbind în fața susținătorilor din Ankara, Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a declarat că ar putea câștiga în continuare, dar că va respecta decizia națiunii în cazul în care cursa va ajunge la un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni.

"Nu știm încă dacă alegerile s-au încheiat în primul tur. ... Dacă națiunea noastră a optat pentru un al doilea tur de scrutin, acest lucru este de asemenea binevenit", a declarat Erdogan luni, menționând că voturile cetățenilor turci care trăiesc în străinătate trebuie încă numărate. El a obținut 60% din voturile din străinătate în 2018.

Alegerile din acest an s-au axat în mare parte pe probleme interne, cum ar fi economia, drepturile civile și cutremurul din februarie care a ucis peste 50.000 de persoane. Dar națiunile occidentale și investitorii străini au așteptat, de asemenea, rezultatul din cauza conducerii neortodoxe a economiei și a eforturilor adesea mercantile, dar de succes, ale lui Erdogan de a plasa Turcia în centrul negocierilor internaționale.

Cu numărătoarea neoficială aproape finalizată, sprijinul alegătorilor pentru actualul președinte a scăzut sub majoritatea necesară pentru ca acesta să câștige realegerea directă. Erdogan a obținut 49,3% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu, 45%, potrivit agenției de presă de stat Anadolu.

"Vom câștiga în mod absolut turul al doilea... și vom aduce democrația", a declarat Kilicdaroglu, 74 de ani, candidatul unei alianțe formate din șase partide, argumentând că Erdogan a pierdut încrederea unei națiuni care cere acum o schimbare.

Autoritatea electorală din Turcia, Consiliul Electoral Suprem, a declarat că a furnizat "instantaneu" cifrele partidelor politice concurente și că va face publice rezultatele după ce numărătoarea va fi finalizată și încheiată.

Majoritatea buletinelor de vot de la cei 3,4 milioane de alegători de peste hotare cu drept de vot trebuie încă numărate, potrivit consiliului.

Erdogan a guvernat Turcia fie ca prim-ministru, fie ca președinte din 2003. În perioada premergătoare alegerilor, sondajele de opinie au indicat că liderul din ce în ce mai autoritar se află la mică distanță de contracandidatul său.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: erdogan Kilicdaroglu tur doi alegeri turcia