x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va bloca navele britanice „vânătoare de mine” destinate Ucrainei

Turcia va bloca navele britanice „vânătoare de mine” destinate Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    02 Ian 2024   •   23:00
Turcia va bloca navele britanice „vânătoare de mine” destinate Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Autoritățile din Turcia au arătat, marți, că nu vor permite ca două nave britanice „vânătoare de mine” să tranziteze apele sale în drum spre Marea Neagră pentru a fi folosite de Ucraina, deoarece ar încălca un pact internațional privind trecerea strâmtorilor Bosfor și Dardanele în timp de război.

Autoritățile de la Ankara au declarat că nu vor permite ca două nave britanice „vânătoare de mine” să treacă prin apele sale în drum spre Marea Neagră pentru a fi folosite de Ucraina. Marea Britanie a arătat luna trecută că va transfera două nave către marina ucraineană pentru a ajuta la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Turcia, însă, membră a NATO, și-a informat aliații că nu va permite navelor să folosească strâmtorile Bosfor și Dardanele atât timp cât războiul din Ucraina continuă.

Când Rusia a invadat Ucraina, în 2022, Turcia a făcut apel la Convenția de la Montreux, din 1936, blocând trecerea navelor militare pentru părțile aflate în conflict. Pactul exceptează navele care se întorc la bazele de origine.

Pe de altă parte, Ankara menține relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, pe fondul războiului, arată sursa citată.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia acces nave britanice