x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia reduce dobânda cu 150 de puncte de bază și pune capăt ciclului de relaxare monetară

Turcia reduce dobânda cu 150 de puncte de bază și pune capăt ciclului de relaxare monetară

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   00:00
Turcia reduce dobânda cu 150 de puncte de bază și pune capăt ciclului de relaxare monetară

Banca centrală a Turciei a redus joi ratele dobânzilor cu 150 de puncte de bază, până la 9%, și a decis să pună capăt ciclului de relaxare a politicii monetare, invocând riscuri crescute de inflație, scrie CNBC.

Banca Centrală a Turciei (CBRT) a fost supusă unor presiuni constante din partea președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a continua reducerea ratelor, în ciuda inflației în creștere, care a atins 85,5% în octombrie, în condițiile în care prețurile la alimente și energie au continuat să urce.

"Având în vedere riscurile tot mai mari privind cererea globală, Comitetul a evaluat că actuala rată de politică monetară este adecvată și a decis să pună capăt ciclului de reducere a ratelor, care a început în august", a precizat banca centrală într-un comunicat.

Erdogan a continuat să insiste că majorarea ratelor dobânzilor, practicată de băncile centrale din întreaga lume, ar dăuna economiei turcești, o insistență care, potrivit economiștilor, a provocat o devalorizare semnificativă a lirei și a dus la creșterea inflației. Președintele și-a declarat în repetate rânduri obiectivul de a reduce rata dobânzii din țară la o singură cifră până la sfârșitul acestui an.

CBRT este în curs de revizuire a cadrului său de politică, concentrându-se pe "liratizarea" sistemului său financiar și a precizat în raportul său de joi că va "continua să utilizeze toate instrumentele disponibile" în cadrul acestei strategii până când "indicatorii puternici vor indica o scădere permanentă a inflației și până când va fi atinsă ținta de 5% pe termen mediu".

"Stabilitatea nivelului general al prețurilor va favoriza stabilitatea macroeconomică și stabilitatea financiară prin scăderea primei de risc de țară, continuarea inversării substituției valutare și a tendinței de creștere a rezervelor valutare, precum și scăderea durabilă a costurilor de finanțare", a precizat CBRT.

"Acest lucru ar crea o bază viabilă pentru ca investițiile, producția și ocuparea forței de muncă să continue să crească într-un mod sănătos și durabil."

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia dobanda relaxare monetara