x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia votează: sultanul Erdogan riscă să piardă puterea

Turcia votează: sultanul Erdogan riscă să piardă puterea

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2023   •   10:20
Turcia votează: sultanul Erdogan riscă să piardă puterea
Sursa foto: Hepta

Turcii votează duminică în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria de 100 de ani a Turciei moderne, care ar putea să ducă la schimbarea lui Tayyip Erdogan după 20 de ani la putere și să oprească calea tot mai autoritară a guvernului său, scrie Reuters.

Votul va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții, și forma politicii sale externe.

Sondajele de opinie îi dau un ușor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide de opoziție, dar dacă niciunul dintre ei nu va reuși să obțină mai mult de 50% din voturi, va avea loc o a doua rundă de alegeri la 28 mai.

Alegerile au loc la trei luni după cutremurele din sud-estul Turciei, care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Mulți locuitori din provinciile afectate și-au exprimat furia față de reacția inițială lentă a guvernului, dar există puține dovezi că această problemă a schimbat modul în care oamenii vor vota.

Alegătorii vor alege, de asemenea, un nou parlament, probabil o cursă strânsă între Alianța Populară, formată din Partidul conservator AKP al lui Erdogan și partidul naționalist MHP și altele, și Alianța Națiunii a lui Kilicdaroglu, formată din șase partide de opoziție, inclusiv Partidul Republican al Poporului, înființat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 8.00 și se vor închide la ora 17.00. În conformitate cu legea electorală turcă, raportarea oricăror rezultate este interzisă până la ora 21.00.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×