x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina acuză Rusia de atacarea portului Odesa după semnarea acordului de la Istanbul

Ucraina acuză Rusia de atacarea portului Odesa după semnarea acordului de la Istanbul

23 Iul 2022   •   14:56
Ucraina acuză Rusia de atacarea portului Odesa după semnarea acordului de la Istanbul

Kievul îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin că a "scuipat în faţa" ONU şi a Turciei prin bombardarea portului Odesa, şi spune că Moscova îşi va asuma "întreaga răspundere" a eşecului acordului de permitere a exportului de cereale, semnat la Istanbul, scrie AFP.

Forțele ruse au atacat infrastructura din portul Odesa cu rachete, a doua zi după semnarea acordului de permitere a livrărilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră. 

Ucraina acuză dur Rusia pentru acest lucru și spune că trebuie să-și asume "întreaga răspundere" a eşecului acordului privitor la exportul de cereale, deși s-a stabilit ca transporturile să fie puse la punct în termen de două săptămâni, potrivit unor oficiali ONU.

"Inamicul a atacat portul Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului", a anunţat Comandamentul Operaţional Sud pe Telegram.
Documentul prevede crearea de "culoare securizate" pentru a permite circulaţia navelor cu cereale în Marea Neagră, pe care "cele două părţi s-au angajat să nu le atace", a precizat un responsabil al ONU.

S-a renunțat la deminarea Mării Negre, operațiune realizată de forțele ucrainene pentru a împiedica accesul armatei ruse în porturi. 
"Deminarea ar fi luat prea mult timp", a justificat ONU, care a precizat că "piloţi ucraineni" vor ghida navele în apele teritoriale.
Livrările se vor face prin trei porturi, Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk.

Acordul este valabil timp de 4 luni, perioadă în care vor fi transportate circa 24 de milioane de tone de cereale ucrainene, cu posibilitatea prelungirii automate. 
Un centru de coordonare comun (CCC) va fi deschis în acest weekend la Istanbul, unde se vor afla reprezentanți ai părților implicate și ONU. 

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia cereale Odesa