x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Emisarul ONU îşi anulează misiunea în Crimeea din cauza tensiunilor

Ucraina: Emisarul ONU îşi anulează misiunea în Crimeea din cauza tensiunilor

de Agerpres    |    01 Mar 2014   •   18:47
Ucraina: Emisarul ONU îşi anulează misiunea în Crimeea din cauza tensiunilor

Emisarul ONU în Ucraina a anunţat sâmbătă că îşi anulează misiunea în Crimeea din cauza tensiunilor care fac imposibilă orice vizită în această regiune. Vizita îi fusese solicitată de secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, aminteşte AFP.

Robert Serry a făcut acest anunţ cu puţin înainte de aprobarea de către Consiliul Federaţiei a intervenţiei armate ruse în Ucraina. Vladimir Putin ceruse camerei superioare a Parlamentului rus să aprobe acest proiect, în contextul în care situaţia continuă să se degradeze în Crimeea.

După o reuniune de urgenţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, ţinută vineri, Ban Ki-moon i-a cerut lui Serry să meargă în Crimeea pentru a încerca să detensioneze situaţia.

"De atunci am fost în contact cu autorităţile din Republica autonomă Crimeea şi am ajuns la concluzia că nu este posibilă o deplasare astăzi în Crimeea", a arătat Robert Serry într-un comunicat emis de la Kiev.

"Voi merge la Geneva, unde voi prezenta secretarului general raportul asupra misiunii mele şi îl voi consulta în privinţa viitoarelor etape", a adăugat el.

Noul premier al Crimeii, Serghei Axionov, pe care Kievul îl consideră nelegitim, i-a cerut sâmbătă ajutorul lui Vladimir Putin pentru reinstalarea "păcii şi a calmului" în peninsula ucraineană.

Rusia are în Crimeea forţe armate destul de numeroase: flota rusă din Marea Neagră, care numără 20.000 de oameni, are sediul la Sevastopol, conform unui acord între Moscova şi Kiev.

×
Subiecte în articol: armata rusa ucraina onu kiev