x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, mai aproape de UE

Ucraina, mai aproape de UE

18 Apr 2022   •   08:20
Ucraina, mai aproape de UE

Ucraina a completat chestionarul care constituie punctul de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Kievului, a declarat Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Volodymyr Zelenskiy, citată de Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul lui Zelenskiy în timpul vizitei sale la Kiev, la 8 aprilie, promițând un început mai rapid al demersului Ucrainei de a deveni membră a UE, după invazia Rusiei în țară.

"Astăzi, pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană", a declarat Zhovkva duminică seară pentru televiziunea publică ucraineană.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare cu privire la respectarea de către Ucraina a criteriilor de aderare necesare. "Ne așteptăm ca recomandarea ... să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi de partea statelor membre ale UE".

Zhovkva a adăugat că Ucraina se așteaptă să dobândească statutul de țară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în timpul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Consiliul European urmează să se reunească pe 23-24 iunie, potrivit programului publicat pe site-ul instituției.

"În continuare, va trebui să începem negocierile de aderare. Iar după ce vom purta aceste discuții, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE", a declarat Zhovkva.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina ue