Ucraina a primit de la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) somaţia de a stopa toate lucrările la canalul Bîstroe. Documentul face referire inclusiv la contrucţiile aflate în desfăşurare şi la lucrările de întreţinere, relatează Hotnews.
Secretarul executiv al Comisiei Economice a ONU pentru Europa, Jan Kubis, i-a transmis vicepremierului ucrainean Hrihori Nemiria că documentele puse la dispoziţie de către Kiev nu au demonstrat că partea ucraineană a îndeplinit condiţiile impuse de Convenţia Espoo. Continuarea lucrărilor la faza I şi II este contrară cerinţelor Comitetului şi reprezintă o încălcare a Convenţiei. Mai mult, continuarea lucrărilor la faza II a proiectului reprezintă încă o încălcare a obligaţiilor Ucrainei, întrucât procedura evaluarii impactului de mediu transfrontalier a întregului proiect este încă în desfăşurare şi pentru că nu există nici o decizie finală legată de faza II, după cum a declarat şi Guvernul ucrainean.
Interpretarea Ucrainei care a sugerat ca evaluarea impactului asupra mediului să fie efectuată numai asupra acelor elemente care au fost identificate ca fiind foarte probabil să aibă efecte adverse semnificative asupra mediului este considerată inacceptabilă. Din punctul de vedere al Comitetului, impactul asupra mediului trebuie să fie evaluat la nivelul întregii activităţi propuse. "Comitetul găseşte astfel că Ucraina este în continuare în neconformitate în ceea ce priveşte obligaţiile sale determinate de Convenţie, în ambele faze ale proiectului, şi a agreat ca acest fapt să fie comunicat la următoarea sesiune la care participă statele părţi la Convenţia de la Espoo".
Ce riscă Ucraina un avertisment din partea statelor membre sau intrarea în vigoare a vechii atenţionări.
Avertismentul este, potrivit MAE, o sancţiune din sistemul tratatelor internaţionale privind mediul înconjurător, care se acordă în momentul în care un stat ignoră în mod repetat obligaţiile care îi revin. Avertizarea Ucrainei cu privire la violarea obligaţiilor sale internaţionale are o importanţă deosebită prin semnalul transmis autorităţilor de la Kiev - respectiv că acestea nu se pot baza pe pasivitatea comunităţii internaţionale, care tratează chestiunea Bîstroe drept o problemă de interes general.
România s-a pronunţat în repetate rânduri asupra impactului negativ pe care canalul Bîstroe îl are asupra Deltei Dunarii şi a adus divergenţa cu Ucraina pe această temă în atenţia organizaţiilor şi convenţiilor internaţionale de mediu. Până de curând, Ucraina a ignorat toate avertismentele primite. Perspectiva Kievului asupra canalului Bîstroe este că nu face decât să reconstruiască un canal care exista deja şi care a funcţionat până la sfârşitul anilor '50. În perioada în care acesta n-a funcţionat, viaţa economică şi socială a întregii regiuni vecine s-a degradat serios, a argumentat adesea Ucraina, respingând contraargumentul părţii române care susţine că în acea zonă traficul fluvial este exterm de redus.
Prin urmare, este vorba strict de o chestiune economică nu una de mediu, este opinia autorităţilor ucrainene.