x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Separatiștii proruși au suspendat schimburile de prizonieri cu guvernul de la Kiev

Ucraina: Separatiștii proruși au suspendat schimburile de prizonieri cu guvernul de la Kiev

27 Sep 2014   •   19:10
Ucraina: Separatiștii proruși au suspendat schimburile de prizonieri cu guvernul de la Kiev

Separatiștii proruși din provincia Donețk au anunțat sâmbătă că au suspendat schimburile de prizonieri cu guvernul ucrainean, ei susținând că cei pe care autoritățile de la Kiev i-au eliberat în schimbul soldaților ucraineni nu sunt membri ai milițiilor proruse, scrie Agerpres.

Așa-numitul premier al autoproclamatei republici populare Donețk, Alexandr Zaharcenko, a afirmat că serviciile secrete ucrainene au arestat persoane în Donbas (regiunea ce cuprinde provinciile separatiste proruse Donețk și Lugansk), pe care acum le predă separatiștilor în schimbul soldaților ucraineni luați prizonieri. 'Persoanele eliberate de Kiev nu sunt cele pe care noi le-am cerut în listele noastre', susține liderul separatist.

Schimbul de prizonieri potrivit principiului 'toți pentru toți' este unul din cele 12 puncte ale acordului de încetare a focului încheiat pe 5 septembrie la Minsk între guvernul ucrainean și separatiștii proruși.

Înțelegerea a fost urmată de un memorandum de consolidare a armistițiului semnat tot la Minsk pe 20 septembrie, ce prevede retragerea armamentului greu și crearea unei zone tampon demilitarizate pe o porțiune de 15 kilometri de o parte și de alta a liniei frontului. Discuțiile dintre cele părți pentru implementarea memorandumului sunt în desfășurare. Între timp continuă incidentele armate sporadice, pentru care armata și rebelii se acuză reciproc. 

×