x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina va deschide un oficiu diplomatic la Ierusalim

Ucraina va deschide un oficiu diplomatic la Ierusalim

25 Oct 2019   •   22:30
Ucraina va deschide un oficiu diplomatic la Ierusalim

Ucraina va deschide la Ierusalim un oficiu diplomatic, care va fi un birou al ambasadei sale de la Tel Aviv, a anunţat vineri ministrul israelian de Externe, Israel Katz, citat de agenţia EFE.

Potrivit şefului diplomaţiei israeliene, decizia survine în urma unui acord încheiat între MAE israelian şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ucraina devine astfel a patra ţară care-şi deschide un oficiu diplomatic la Ierusalim, după ce Ungaria şi Honduras au inaugurat în acest oraş oficii comerciale cu statut diplomatic şi Republica Cehă un consulat onorific.

Crearea unor astfel de oficii cu statut diplomatic este considerată un pas intermediar pentru care au optat unele ţări, după ce, în decembrie 2017, SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi ambasada americană a fost transferată de la Tel Aviv în acest oraş.

Până în prezent, numai Guatemala a urmat exemplul SUA de a-şi transfera ambasada la Ierusalim. Paraguayul şi-a mutat de asemenea ambasada la Ierusalim, dar noul guvern paraguayan a decis revenirea misiunii diplomatice la Tel Aviv, decizie care a provocat tensiuni între Israel şi Paraguay, astfel că în final preşedintele paraguayan Mario Abdo Benítez a anunţat în septembrie deschiderea unui oficiu comercial la Ierusalim.

Şi noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, care în campania electorală a promis că ambasada braziliană va fi mutată la Ierusalim, a anunţat în luna martie că în acest oraş va fi creat doar un oficiu comercial.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: oficiu diplomatic Ierusalim ucraina