x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina raportează victorii în contraofensivă

Ucraina raportează victorii în contraofensivă

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2023   •   11:45
Ucraina raportează victorii în contraofensivă
Sursa foto: Hepta

Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse a fost "deosebit de fructuoasă" în ultimele zile, iar trupele ucrainene își îndeplinesc principalele sarcini, spune un înalt oficial de securitate.

Comentariile lui Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, au reprezentat cea mai recentă evaluare pozitivă a Kievului cu privire la contraatacul de o lună, deși Moscova nu a recunoscut progresele Ucrainei, scrie Reuters.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a raportat, de asemenea, progrese în jurul orașului devastat Bahmut, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei.

Forțele rusești îl capturaseră în luna mai, după 10 luni de lupte.

Rusia, care și-a început invazia la scară largă în februarie 2022, deține în continuare porțiuni de teritoriu în estul și sudul Ucrainei, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că trupele sale au făcut progrese după o săptămână "dificilă".

"În acest stadiu al ostilităților active, forțele de apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu - distrugerea la maxim a forței de muncă, a echipamentelor, a depozitelor de combustibil, a vehiculelor militare, a posturilor de comandă, a artileriei și a forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse", a scris pe Twitter Danilov, șeful Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.

"Ultimele zile au fost deosebit de fructuoase", a spus el, fără a oferi detalii de pe câmpul de luptă.

Valeriy Shershen, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar Tavria, a declarat că trupele ucrainene au avansat cu până la 2 km în direcția Berdiansk, în sudul Ucrainei, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei.

"Înaintăm pe flancul sudic din Bahmut. La nord, sincer, există lupte grele și până acum nu s-a înregistrat niciun avans", a declarat Maliar la televiziunea națională.

"... Forțele noastre întâmpină o rezistență serioasă".

Forțele rusești, a mai spus ea, făceau, de asemenea, progrese mai la nord, în apropiere de Lyman și în Svatove, unde trupele rusești au fost deosebit de active în ultima vreme.

În Makiivka, un oraș din partea controlată de Rusia a regiunii Donețk, armata ucraineană a distrus o formațiune a forțelor rusești. Oficiali din partea Rusiei au declarat că un civil a murit și 36 de civili au fost răniți în atac.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina contraofensiva