x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucrainenii au de ales intre Europa si Rusia

Ucrainenii au de ales intre Europa si Rusia

19 Noi 2004   •   00:00

INFRUNTAREA FINALA - Cat de mare va fi frauda la prezidentialele din Ucraina?

Ucrainenii au sansa unica de a vota ruperea de regimul autoritar al presedintelui Leonid Kucima, duminica, cand merg la urne, in turul doi al alegerilor prezidentiale. Singura teama este ca frauda va fi prea mare pentru ca liberalul Viktor Iuscenko sa iasa invingator.
ANA ILIE

DE PRIN FABRICI SI UZINE. Candidatul puterii, premierul Viktor Ianukovici, are sprijinul sindicatelor muncitoresti
FARA FRICA. Tinerii nu se tem sa il sprijine deschis pe Iuscenko
Toti ochii sunt atintiti asupra ucrainenilor, care sunt asteptati duminica la urne pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care se infrunta liberalul din opozitie Viktor Iuscenko si premierul pro-rus Viktor Ianukovici.

Pronosticurile privind posibilitatea de inlocuire a presedintelui Leonid Kucima, dupa 10 ani de guvernare autoritara si nostalgic sovietica, cu un politician de orientare liberala si europeana sunt rezervate, avand in vedere ca ambii candidati au reusit sa obtina, in urma cu doua saptamani, in primul tur de scrutin, rezultate aproape identice, in jur de 40% din voturile exprimate.

MIZA. Niciodata miza nu a fost atat de mare in Ucraina, iar societatea civila, atata cata a scapat de prigoana lui Kucima, s-a mobilizat mai ceva ca la proclamarea independentei din 1991. In pofida campaniei agresive duse de puterea de la Kiev, care s-a lasat cu tentative de otravire si amenintari la adresa familiei candidatului liberal, dar si cu interventii controversate ale presedintelui rus, Vladimir Putin, mare parte din Ucraina pare hotarata, de aceasta data, sa voteze schimbarea.

DE LA VARF. Problema majora identificata de observatorii straini este ca la Kiev se poarta anul acesta frauda electorala. Si nu ajuta cu nimic faptul ca presedintele Kucima a refuzat categoric, cu doar trei zile inainte de al doilea tur de scrutin, sa promulge o lege votata de parlament, prin care ucrainenii sunt obligati sa voteze doar in localitatea lor de bastina, modalitate prin care s-ar evita, sustine opozitia, posibilitatea fraudarii votului. Iar Kucima nu numai ca nu vrea sa promulge o lege care ar impiedica fraudele electorale, dar mai si declara, cu superioritate, ca "nici un articol al acestei legi nu este conform cu Constitutia Ucrainei".

DEZVALUIRI. Oricat ar vrea presedintele sa calmeze spiritele inflamate de probabilitatea ridicata ca voturile sa fie masluite in mod flagrant, au aparut din ce in ce mai multe dovezi ca Puterea se teme de Iuscenko si incearca sa-i puna bete in roate. Publicatia britanica Independent citeaza, sub umbrela anonimatului, cinci politisti ucraineni din Harkov care au dezvaluit ca li s-a ordonat sa ajute la falsificarea voturilor si sa foloseasca, la nevoie, chiar si violenta, inclusiv explozibili, pentru a submina opozitia. In orasul Lvov, responsabili din Politia Rutiera au denuntat "practicile electorale ilegale" ale Ministerului de Interne.

NETEMATOR
Liberalul Iuscenko a dat asigurari ca, daca va avea dovada ca duminica se incearca fraudarea alegerilor, va "mobiliza milioane de ucraineni", pentru ca poporul trebuie lasat sa isi exprime liber vointa politica. Si este si clar ca are pe cine chema in strada, pentru ca doar in cursul acestei saptamani la Kiev si in intreaga Ucraina s-au succedat marsurile simpatizantilor sai, majoritatea studenti si intelectuali, care au tinut sa arate intregii lumi ca nu se vor lasa impresionati de "intimidarile" puterii si vor merge la urne duminica sa voteze pentru Europa si pentru schimbare.
×
Subiecte în articol: externe