x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE a extins lista sancţiunilor pentru Rusia

UE a extins lista sancţiunilor pentru Rusia

12 Mai 2014   •   15:28
UE a extins lista sancţiunilor pentru Rusia
Uniunea Europeană a decis luni extinderea listei sancţiunilor ţintite din cauza absenţei unei detensionări a situaţiei din Ucraina, a anunţat Consiliul Afaceri Externe.

Treisprezece nume de personalităţi ruse sau ucrainene proruse au fost adăugate la lista celor 48 deja vizate de o interdicţie a vizelor şi de îngheţarea averilor, ca şi două companii care au profitat de anexarea Crimeii la Rusia, au precizat surse diplomatice concordante, citate de AFP.

Numele persoanelor şi companiilor vizate nu au fost date publicităţii luni.

UE rămâne în ceea ce se numeşte “faza a doua” a sancţiunilor, cea a măsurilor ţintite, constând în interzicerea vizelor şi a îngheţării averilor. Ea este încă în faza de pregătire a unei eventuale faze a treia, de sancţiuni economice mai vaste la adresa Rusiei, în privinţa cărora cele 28 de state membre au opinii diferite, din cauza consecinţelor diplomatice şi economice.
Cele 48 de personalităţi înscrise până în prezent pe listă erau oficiali ruşi (parlamentari, militari) şi separatişti ucraineni proruşi.

Separatiştii au organizat duminică referendumuri privind independenţa a două regiuni din estul Ucrainei, deschizând calea către o fărâmiţare a ţării, consultări populare considerate drept ilegale de către autorităţile proeuropene de la Kiev şi de către statele occidentale.

Rusia a anunţat luni că va respecta voinţa ucrainenilor din est, insistând totuşi asupra unui “dialog” cu Kiev-ul.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter, aflat în vizită la Bruxelles, s-a declarat convins de dorinţa diferitelor părţi, inclusiv a Moscovei, de a începe un dialog pentru a pune capăt crizei.

×