Uniunea Europeana a aprobat, azi, printr-un vot in Parlamentul European, un acord controversat care autorizeaza in mod durabil transferul catre autoritatile americane a datelor pasagerilor curselor aeriene transatlantice, in numele luptei antiteroriste.
Acordul eurodeputatilor, cu o majoritate de 409 voturi fata de 226 impotriva si 33 de abtineri, a fost obtinut dupa mai multe luni de polemici in Europa din cauza ingrijorarilor privind respectul vietii private a pasagerilor.
Datele respective, denumite "PNR" (Passenger name record), sunt informatii furnizate de calatori si stranse de transportatorii aerieni in cursul procedurilor de rezervare si inregistrare.
In prezent, aceste date sunt deja transmise autoritatilor americane, dar in cadrul unui acord provizoriu si contestat. Eurodeputatii au respins pentru prima data acest text in 2007, ceea ce a obligat Comisia Europeana sa negocieze o noua versiune cu Washington in 2011.
Potrivit sustinatorilor sai, noul text aduce mai multe garantii in materie de respect fata de libertatile individuale. Astfel, datele PNR vor fi folosite doar pentru a lupta impotriva terorismului sau crimelor grave (pasibile cu cel putin trei ani de inchisoare in Statele Unite). Acestea nu vor putea fi pastrate decat timp de zece ani in cazul crimelor grave si 15 ani in cazul terorismului.
In plus, ele vor trebui sa devina anonime dupa sase luni, numele urmand sa fie accesibile doar in anumite conditii stricte si transferate dupa cinci ani in banci de date "latente" controlate suplimentar.