x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE analizează “situaţia complexă” privind survolarea spaţiului aerian al României

UE analizează “situaţia complexă” privind survolarea spaţiului aerian al României

13 Mai 2014   •   19:18
UE analizează “situaţia complexă” privind survolarea spaţiului aerian al României

Lista de sancţiuni privind criza din Ucraina a fost adoptată de toate statele membre şi aceste sancţiuni trebuie puse în aplicare, ele făcând parte din eforturile pentru soluţionarea acestei crize, a declarat marţi Maja Kocijancic (foto), purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
“Măsurile restrictive sunt parte a eforturilor noastre în contextul eforturilor de soluţionare a crizei actuale din Ucraina”, a spus Kocijancic, răspunzând unei întrebări privind reacţia UE la incidentul recent legat de avionul unei delegaţii conduse de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a implicat spaţiul aerian al României.

“Este clar că toate statele membre trebuie să aplice aceste sancţiuni.  Este responsabilitatea lor să pună în aplicare aceste măsuri restrictive”, a indicat purtătorul de cuvânt al CE, adăugând că există un mecanism de raportare al acestor sancţiuni de către statele membre la nivelul UE, relatează Agerpres.

Maja Kocijancic a menţionat că sunt analizate în prezent detaliile situaţiei create în urma survolării spaţiului aerian al României şi Bulgariei de către avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, calificând situaţia ca fiind una “complexă”. “Suntem în curs de verificare a detaliilor şi vom reveni asupra acestei situaţii foarte complexe”, a adăugat Kocijancic, în conferinţa de presă cotidiană a Comisiei Europene.

Rusia va reacţiona într-o manieră dură la acţiunile şi declaraţiile României în legătură cu incidentul avionului delegaţiei ruse de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat luni seara vicepremierul Dmitri Rogozin, în contextul scandalului apărut după ce oficialul rus a acuzat România că a interzis accesul în spaţiul său aerian pentru avionul ce transporta de la Chişinău o delegaţie guvernamentală rusă, potrivit Itar-Tass.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) a condamnat luni, în concluziile adoptate privind situaţia din Ucraina, declaraţii şi vizite de tipul celor făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat luni, la Bruxelles, după reuniunea CAE, ministrul român de Externe Titus Corlăţean.

“Am făcut o prezentare a situaţiei inacceptabile apărute în urma vizitei provocatoare a vicepremierului rus Rogozin în Republica Moldova, prin Chişinău spre Tiraspol, declaraţiile şi ameninţările absolut inacceptabile atât la adresa Republicii Moldova, cât şi la adresa României şi inclusiv acţiunea care nu face decât să urmărească generarea de noi tensiuni şi destabilizare în Republica Moldova, acea acţiune de a transfera, de a prelua şi a duce cu sine cutii, pachete, liste cu semnături care ar susţine separatismul în Republica Moldova”, a declarat Corlăţean la plecarea de la reuniunea CAE.

Şeful diplomaţiei române a precizat că a solicitat în acest sens sprijin şi solidaritate din partea statelor membre UE, iar răspunsul a fost unul pozitiv.
“La propunerea mea, a delegaţiei României, Consiliul a adoptat un text şi vreau să salut adoptarea acestui text, care condamnă, în esenţă, declaraţiile şi vizitele unor înalţi oficiali angajaţi în sprijinirea încercărilor ilegale de separatism şi care contribuie la creşterea tensiunii atât în Ucraina, cât şi în alte state din regiune, a se citi R. Moldova, şi de asemenea, Consiliul condamnă orice încercare de a ocoli, de a evita, de a înşela regimul de sancţiuni stabilit de UE”, a afirmat Titus Corlăţean.

Întrebat despre declaraţia unui oficial rus conform căruia Rusia ar trebui să ia măsuri împotriva ţărilor care au închis spaţiul aerian pentru oficiali ai Moscovei, ministrul de Externe a răspuns: “Suntem într-o perioadă de retorică politică avântată, de multe ori de consum intern”.

“România, ca stat membru al UE, este obligată să respecte deciziile UE la care a şi contribuit în materie de regim de sancţiuni, aşa că lucrurile acestea nu se negociază, nu este o acţiune unilaterală. Este o chestiune care viza necesitatea de a stopa libera deplasare, tranzitul unui demnitar rus care era pe lista de sancţiuni. Şi nu a fost singurul în acel avion”, a subliniat Corlăţean.

Titus Corlăţean a precizat că până în prezent solicitarea MAE român către diplomaţia rusă de a preciza dacă îşi asumă afirmaţiile lui Rogozin privind posibilitatea de a folosi un bombardier strategic rus în condiţiile în care România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său a rămas fără răspuns.

×