x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE lucrează la o lege care să permită confiscarea averilor mafioţilor

UE lucrează la o lege care să permită confiscarea averilor mafioţilor

de Mediafax    |    12 Mar 2012   •   15:28
UE lucrează la o lege care să permită confiscarea averilor mafioţilor

Comisia Europeana a propus consolidarea legislatiei pentru a facilita confiscarea de bani, proprietati sau masini de lux dobandite de bande criminale si mafie in Europa.

"Trebuie sa lovim criminalii acolo unde ii doare, respectiv la bani", a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström. "Trebuie sa recuperam bunurile lor in aceste vremuri de criza", a adaugat ea, prezentand planul de actiune.

Pentru aceasta, "autoritatile represive si judiciare trebuie sa fie dotate cu instrumente mai bune pentru a supraveghea circuitul banilor" si "au nevoie de mijloace mai importante care sa le permita sa recupereze o proportie mai mare de bunuri de origine criminala", a propus Malmström.

In prezent, sumele recuperate sunt "modice" in comparatie cu "imensele profituri" generate de activitati ilegale cum ar fi traficul de stupefiante, contrafacerea, traficul de fiinte umane si traficul de arme de calibru mic, subliniaza Comisia.

Bruxelles-ul nu dispune de o estimare a veniturilor generate de crima organizata in cadrul UE. ONU le-a evaluat la nivel mondial la 2.100 de miliarde de dolari, respectiv 3,6 din PIB-ul global, in 2009.

Majoritatea acestor bani sunt spalati si reinvestiti in economia legala, dar mai putin de 1 la suta sunt inghetati si confiscati, potrivit Comisiei.

Astfel, in Italia, crima organizata, legata in special de mafie, este in valoare de 150 de miliarde de euro pe an, dintre care doar 800 de miliarde au fost inghetati de autoritati.

Propunerea legislativa a Comisiei vizeaza consolidarea "capacitatii statelor membre de a confisca bunuri care au fost transferate une parti terte si de a facilita confiscarea bunurilor de origine infractionala chiar in cazul in care suspectul a fugit". Ea vrea, de asemenea, sa faca in asa fel incat autoritatile sa poata "sa inghete provizoriu bunuri care risca sa dispara daca ele nu intervin".

Situatia a devenit complexa pentru tari deoarece grupurile infractionale investesc o parte tot mai mare din veniturile lor in afara tarii de origine, adeseori in mai multe state, sau le transfera unor parti terte.

×