x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE se aliază cu Google şi Facebook în combaterea extremismului

UE se aliază cu Google şi Facebook în combaterea extremismului

17 Iun 2014   •   20:33
UE se aliază cu Google şi Facebook în combaterea extremismului
Sursa foto:

 Uniunea Europeană poartă discuţii cu principalele companii de internet pentru a găsi soluţii împotriva propagandei extremiste online, a anunţat azi un înalt oficial al Uniunii, transmite DPA.
UE încearcă de mai mult timp să contracareze radicalizarea, mai ales în contextul preocupărilor crescânde cu privire la fenomenul combatanţilor străini, adică cetăţeni europeni care merg să lupte în conflicte în locuri ca Siria sau Somalia şi se întorc de acolo “radicalizaţi”.

Temerile în acest sens au culminat luna trecută după atacul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, despre care autorităţile bănuiesc că a fost comis de un francez care a luptat de partea unor grupuri jihadiste din Siria.

'La doar un kilometru de aici, ni s-a reamintit într-un mod dureros de pericolul cu care ne confruntăm din partea extremismului violent', a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, într-o conferinţă organizată la Bruxelles cu participarea unor experţi în problema radicalizării şi oficiali guvernamentali.

Comisarul Malmstrom a avertizat că unii dintre combatanţii străini care se întorc în ţările lor 'vor avea cu siguranţă capacitatea de a comite atacuri teroriste'. Ea şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la mişcările populiste şi naţionaliste din Europa, care duc la 'acceptarea tot mai răspândită a opiniilor extremiste'.

'Nu vom putea contracara extremismul violent dacă nu respingem propaganda celor care susţin opiniile extremiste, xenofobe şi rasiste', a adăugat Cecilia Malmstrom (foto).

Comisarul european a precizat că a discutat, luni, despre 'oportunităţi de colaborare' cu marile companii de internet. La conferinţa de marţi au fost prezenţi de altfel şi reprezentanţi ai Google, Twitter şi Facebook.

'Extremiştii se folosesc de reţelele de socializare pentru a-şi difuza mesajul, pentru a recruta noi generaţii şi a promova violenţa', a remarcat Malmstrom.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care 'mare parte din conţinutul difuzat online de grupurile extremiste nu este ilegal', a explicat ea. 'De aceea, trebuie să colaborăm cu industria şi societatea civilă pentru a găsi soluţii de a contracara propaganda teroristă', a conchis comisarul.

Cecilia Malmstrom intenţionează să se întâlnească din nou cu companiile de internet în toamna acestui an.

În acelaşi timp, Comisia Europeană lucrează la înfiinţarea unui centru informaţional împotriva radicalizării, ce ar urma să fie finalizat până la începutul lui 2015. Comisarul european a precizat că pentru acest proiect a fost alocat un buget de 16 milioane de euro. Acest centru (hub) este menit să le ofere statelor membre sfaturi la nivel de experţi în probleme cum sunt instruirea, crearea de linii telefonice speciale de sprijin şi programele de reabilitare destinate acelora care vor să părăsească rândurilor grupărilor violente. (Agerpres)

×