x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE vrea să-i sancționeze pe organizatorii referendumurilor din Ucraina

UE vrea să-i sancționeze pe organizatorii referendumurilor din Ucraina

27 Sep 2022   •   17:25
UE vrea să-i sancționeze pe organizatorii referendumurilor din Ucraina

UE vrea să impună sancțiuni organizatorilor referendumurilor din Ucraina, considerate ilegale de comunitatea internațională, scrie AFP.

"Vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut. Procesul a intrat în mâinile statelor membre şi nu vreau să fac comentarii în legătură cu pregătirea listelor", a spus purtătorul de cuvânt Peter Stano.

UE pregătește cel de-al 7-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pe lista persoanelor interzise vor fi incluși și organizatori ai referendumurilor din regiunile ucrainene aflate sub ocupație rusă. 

Mai mult, ar putea fi sancționați și cetățeni europeni aflați la Moscova ca "observatori internaţionali".

"Orice sprijin pentru aceste referendumuri ilegale este ilegal. Totul depinde de implicarea în acest sprijin. Va depinde de statele membre să stabilească dacă activităţile acestor persoane corespund criteriilor regimului de sancţiuni şi dacă trebuie impuse sancţiuni", a explicat oficialul UE.

Adoptarea sancțiunilor este făcută prin votul unanim al statelor comunitare. 

Cel șase pachete anterioare au cuprin sancțiuni economice și diplomatice, printre care oprirea livrărilor de petrol și cărbune din Federația Rusă. Totodată, circa o mie de oficiali ruși, printre care Vladimir Putin, membri ai guvernului de la Moscova și oligarhi au interdicție de intrare în spațiul comunitar. De asemenea, s-au impus cerințe stricte pentru intrarea pe teritoriul UE a cetățenilor ruși. 

Referendumurile pentru anexarea de către Rusia a regiunilor Donbas, Herson și Zaporojie, din sudul Ucrainei, sunt blamate pe plan internațional. 

 

×
Subiecte în articol: referendum Rusia ucraina ue sanctiuni