x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avion indian a încercat să contacteze zborul MH17

Un avion indian a încercat să contacteze zborul MH17

20 Iul 2014   •   18:13
Un avion indian a încercat să contacteze zborul MH17

Un avion al companiei indiene Air India, care zbura la mai puţin de 25 de km de avionul malaezian care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, probabil doborât de o rachetă, a încercat să stabilească un contact cu piloţii aparatului Boeing 777, relatează duminică Times of India. Potrivit ziarului indian, controlorii aerieni ucraineni au cerut piloţilor avionului Air India să încerce să stabilească o legătură cu avionul Malaysia Airlines, care nu le răspundea la apeluri.

Avionul Air India, care asigura legătura între Delhi şi Birmingham şi se afla la mai puţin de 25 de kilometri de avionul malaezian, nu a primit răspuns. “Aparatul Dreamliner al Air India se afla la mai puţin de 25 de kilometri de aparatul malaezian când acesta a fost lovit de o rachetă”, a declarat o sursă aeriană neidentificată. “Când piloţii au aflat ulterior cauza prăbuşirii avionului, au rămas înmărmuriţi”, a subliniat sursa citată.

Potrivit publicaţiei indiene, controlorii aerieni se conformează procedurii legale când solicită unui aparat care se află în apropierea unui alt avion ai cărui piloţi nu mai răspund la apeluri să încerce să îi contacteze.

Times of India susţine că, înainte cu câteva minute de prăbuşire, piloţii Air India i-au auzit pe controlorii aerieni care dădeau avionului malaezian “o rută directă”.  Această “rută directă” permite avionului să zboare pe o linie dreaptă mai degrabă decât dintr-un punct de navigare în altul, şi de a câştiga astfel timp şi a economisi carburant.

Air India a refuzat să comenteze acest articol.

Ministerul indian al Aviaţiei Civile a dezminţit prezenţa unui avion al Air India în apropierea avionului malaezian, în momentul în care acesta s-a prăbuşit. Boeing-ul 777 malaezian ar fi fost doborât, potrivit SUA, de o rachetă trasă dinspre teritoriul controlat de rebelii susţinuţi de Rusia.

Ucraina acuză Rusia că i-a ajutat pe rebelii separatişti să doboare avionul, afirmând că aceştia nu sunt capabili să lanseze singuri acest gen de rachete. (I.D)





×
Subiecte în articol: avion prabusit ucraina