Cel puţin un avion militar american a survolat Marea Chinei de Sud, a afirmat vineri US Air Force, un mod pentru SUA de a contesta suveranitatea revendicată de Beijing asupra acestei zone disputate de mai multe ţări din regiune, relatează AFP.
Acest survol ar putea să provoace o dată în plus indignarea puterii asiatice, într-un moment în care preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping participă la summitul G20 de la Hamburg, în nordul Germaniei.
Bombardierul american cu rază lungă de acţiune B1-B, precum şi două avioane de vânătoare F-15 ale forţelor de autoapărare japoneze, au decolat joi seara târziu de la baza aeriană Andersen, situată în Pacific, pentru un exerciţiu comun. Cele trei avioane militare au survolat mai întâi Marea Chinei de Est, a indicat armata americană.
La finalul exerciţiului, bombardierul american a survolat "Marea Chinei de Sud înainte de a reveni" la baza Andersen, precizează comunicatul. Nu se ştie dacă avionul respectiv s-a alăturat în timpul survolului unui alt bombardier american.
Misiunea, afirmă armata americană, "demonstrează modul în care Statele Unite vor continua să îşi exercite libertatea de navigaţie peste tot unde legislaţia internaţională permite".
Aceasta intervine într-un context de răcire bruscă a relaţiilor dintre Washington şi Beijing, după mai multe iniţiative americane care au provocat indignarea Chinei.
După o manevră maritimă efectuată duminică de marina americană în Marea Chinei de Sud, Ministerul de Externe al Chinei a denunţat o "provocare politică şi militară gravă". Nava USS Stethem a trecut la mai puţin de 12 mile marine de insula Triton din arhipelagul Paracels, contestând de facto suveranitatea Chinei asupra acestui teritoriu revendicat şi de către Vietnam. Insula este administrată de China de mai multe decenii.
Cât priveşte survolul de joi seara efectuat de un avion american, maiorul Ryan Simpson, care supervizează operaţiunile bombardierelor americane în Pacific, a menţionat o manevră "sigură şi eficientă".
Aceasta, a spus el, demonstrează "solidaritatea" americano-japoneză faţă de ceea ce el a numit "apărarea împotriva acţiunilor provocatoare şi destabilizatoare în zona Pacificului".
China revendică cvasitotalitatea acestei mări strategice pentru comerţul mondial, unde îşi dispută suveranitatea asupra unor insule şi recifuri cu alte ţări, inclusiv Vietnam şi Filipine. AGERPRES