x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un eurodeputat italian înlătură din PE un tablou pe care îl consideră "blasfemator"

Un eurodeputat italian înlătură din PE un tablou pe care îl consideră "blasfemator"

de Agerpres    |    23 Oct 2014   •   17:36
Un eurodeputat italian înlătură din PE un tablou pe care îl consideră "blasfemator"

Un tablou de pe un perete al clădirii Parlamentului European de la Strasbourg a fost dat jos miercuri din cauza "conţinutului său vizibil blasfemator", a declarat un eurodeputat italian de extremă-dreapta, relatează DPA.

Mario Borghezio, din partea Ligii Nordului, formaţiune italiană aliată Frontului Naţional din Franţa, a spus că tabloul artistului italian din secolul 20 Bruno Cassinari prezenta o femeie virgină goală alături de o cruce. El a afirmat pentru DPA că a luat opera de artă, a întors-o şi a dat-o jos.

"A fost un gest simbolic de protest", a explicat el.

Pictura, intitulată "Durere" sau "Dansatoarea", este expusă de mult timp, însă Borghezio a precizat că nu a observat-o decât recent, după ce ar fi fost atenţionat de colegi eurodeputaţi, angajaţi ai Parlamentului şi vizitatori.

Purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch, a spus că opera de artă a fost amplasată recent într-un loc mai vizibil pentru a onora preşedinţia italiană a UE, din a doua jumătate a anului.

Tabloul a fost pus deoparte pentru a nu fi vandalizat, după care un organism administrativ al PE va decide ce va face cu el şi cum va reacţiona la gestul lui Borghezio.

Eurodeputatul italian a declarat că i s-a cerut de către oficiali ai PE să-şi exprime nemulţumirea în scris.

"O voi face, şi sunt sigur că voi strânge multe semnături de sprijin", a spus eurodeputatul, care a stârnit deseori controverse prin remarci ofensatoare împotriva imigranţilor, persoanelor de culoare şi musulmanilor.

"Din toate picturile pe care le au la dispoziţie, chiar a fost nevoie să arate ceva ofensator la adresa majorităţii religiilor în Europa? Imaginaţi-vă protestele dacă ar fi pus ceva ofensator la adresa Profetului Mohamed", şi-a exprimat el nemulţumirea.

Borghezio a fost arestat de două ori în Italia pentru acte de violenţă. Acesta ar fi bruscat un marocan de 12 ani, pe care l-a ridicat de pe străzi şi l-a dus la poliţie pentru a fi deportat. Ulterior, acesta a dat foc la adăpostul unor imigranţi.

Europarlamentarul s-a remarcat de-a lungul carierei prin faptul că l-a lăudat pe sârbul Ratko Mladic, acuzat că ar ordonat uciderea a 8.000 de musulmani sau prin remarcele rasiste la adresa ministrului Cécile Kyenge, primul ministru negru italian.



×