x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost cancelar german îl aprobă pe Putin! “Acţiunile Moscovei în Crimeea sunt justificate”

Un fost cancelar german îl aprobă pe Putin! “Acţiunile Moscovei în Crimeea sunt justificate”

26 Mar 2014   •   19:12
Un fost cancelar german îl aprobă pe Putin! “Acţiunile Moscovei în Crimeea sunt justificate”

Fostul cancelar german Helmut Schmidt a apreciat, într-un interviu acordat publicaţiei Die Zeit, ca “deplin justificate” acţiunile Moscovei în Crimeea, peninsulă în sudul Ucrainei anexată recent la Rusia, şi a criticat poziţia Occidentului în criza ucraineană.

În opinia lui Schmidt, cancelar federal în perioada 1974-1982, sancţiunile Uniunii Europene şi ale SUA împotriva Rusiei sunt “o prostie”, iar posibilele sancţiuni economice nu îşi vor atinge obiectivele şi “vor atinge Occidentul la fel ca şi Rusia”.

Fostul cancelar a apreciat, totodată, că refuzul liderilor G7 de a continua dialogul cu Rusia nu contribuie la rezolvarea crizei ucrainene. ''Ar fi fost ideal ca tocmai acum să se reunească în formatul G8. În orice caz, ar fi fost mai util pentru menţinerea păcii, decât ameninţările cu sancţiuni”, a declarat Helmut Schmidt. În context, el a apreciat că “G8 nu este atât de important ca G20”, unde Rusia rămâne membru cu drepturi depline.

SUA şi UE au introdus interdicţii de viză şi au îngheţat activele a zeci de oficiali şi parlamentari ruşi, ca sancţiuni pentru ceea ce Washingtonul şi Bruxellesul consideră a fi anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia. Occidentul a ameninţat cu extinderea sancţiunilor, care ar putea afecta toate sectoarele economice, în cazul în care Rusia va încerca să anexeze şi alte teritorii ucrainene.

×
Subiecte în articol: criza ucraina