x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un incendiu de vegetație face ravagii în apropiere de Atena

Un incendiu de vegetație face ravagii în apropiere de Atena

20 Iul 2022   •   09:00
Un incendiu de vegetație face ravagii în apropiere de Atena

 Un incendiu de vegetație în Grecia, alimentat de vânturi puternice, a făcut ravagii în regiunea muntoasă Penteli, în apropiere de Atena, determinând autoritățile să ordone evacuarea a cel puțin patru zone și a unui spital, potrivit Reuters.

Nori grei de fum se ridicau marți pe cer deasupra muntelui Penteli, unde incendiul a izbucnit la ora 14.30 GMT, la aproximativ 27 km la nord de centrul Atenei.

Imaginile arătau templul Partenon de pe dealul Acropole acoperit de o lumină roșie din cauza incendiului care ardea în fundal. La căderea nopții, flăcările erau vizibile de pe insula Evia, la aproximativ 50 km distanță, potrivit martorilor.
Presa locală a relatat că focul a ars cel puțin o casă, dar pompierii nu au confirmat informația. Nu au fost raportate răniți, a precizat brigada de pompieri.

Aproximativ 420 de pompieri asistați de 85 de mașini încercau să domolească incendiul, care ardea pe mai multe fronturi până la sfârșitul după-amiezii. Mai mult de 24 de elicoptere și avioane au aruncat anterior apă asupra flăcărilor, dar au fost nevoite să oprească operațiunile pe timp de noapte din motive de siguranță.

Autoritățile au ordonat evacuarea a patru zone, Drafi, Anthousa, Dioni și Dasamari. De asemenea, au sfătuit locuitorii din mai multe zone să se pregătească de evacuare.

Un spital și Observatorul Național din Atena au fost evacuate ca măsură de precauție. Traficul a fost oprit pe drumurile care duc spre Penteli, iar poliția îi ajuta pe locuitori să găsească drumul de ieșire din zonele afectate de incendiu.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezidat o teleconferință cu autoritățile de protecție civilă cu privire la incendiu.

„Astăzi este o zi dificilă. Ne aflăm în vârful sezonului de incendii, iar condițiile actuale facilitează izbucnirea și răspândirea incendiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri, Yiannis Artopios.

Artopios a declarat anterior pentru televiziunea de stat ERT că incendiul a fost un caz „dificil” și că 28 de pompieri din România asistă pompierii locali.

„Ne luptăm cu el, încercăm să înconjurăm focul”, a spus Artopios.

Vântul era prognozat să persiste până miercuri după-amiază.

Peste 200 de pompieri și echipamente din Bulgaria, Franța, Germania, România, Norvegia și Finlanda vor fi în alertă în timpul celor mai fierbinți luni iulie și august în Grecia.

Anul trecut, incendiile de vegetație au devastat aproximativ 121.000 de hectare de păduri și tufișuri în diferite părți ale Greciei, în timp ce țara s-a confruntat cu cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incendiu vegetatie