x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un kurd in fruntea Irakului post-Saddam

Un kurd in fruntea Irakului post-Saddam

06 Apr 2005   •   00:00

Irakienii au presedinte. Un presedinte de origina kurda. Probabil ca lui Saddam nu i-a venit sa creada cand a vazut, pe un canal de televiziune, cine i-a luat locul la sefia statului.



  • de ANCA ALDEA

  • MODELUL SUA. Irakienii au un presedinte care se gandeste de mult la federalizarea tarii
    Este prima data in istoria Irakului cand un kurd ocupa cea mai inalta functie in stat.

    Dupa doua saptamani de negocieri, Jalal Talabani a fost ales ieri in functia de presedinte al Irakului de catre Adunarea Nationala. Din totalul de 275 de deputati, 228 au votat pentru alegerea kurdului Talabani in fruntea statului. Talabani, in varsta de 72 de ani, face parte din comunitatea kurda, care reprezinta intre 15% si 20% din populatia irakiana si care a fost persecutata de mai toate regimurile de la Bagdad. Sub dictatura lui Saddam Hussein, kurzii au suferit cel mai mult. Mai ales ca, intr-un singur an - 1998 - , Saddam a gazat peste 6.000 de kurzi si a aruncat in exil alte cateva mii.

    TREI PENTRU IRAK. Parlamentul a ales ieri si vicepresedintii - sunnitul Ghazi al-Yawir, fost presedinte interimar al tarii, si siitul Adil Abd al-Mahdi. Cei trei inalti oficiali si institutia pe care o formeaza, Consiliul prezidential, vor numi un prim-ministru, care, la randul sau, isi va forma guvernul. Surse din Cabinetul interimar de la Bagdad au declarat pentru Al-Jazeera ca viitorul guvern va fi condus de liderul siit Ibrahim al-Jafari, iar anuntul va fi facut public "in cateva zile".

    Potrivit ministrului irakian interimar de Externe, Hushyar Zibari, sunitii, care au boicotat alegerile generale din ianuarie, ar putea primi portofoliul Apararii. Seful diplomatiei a refuzat sa dea alte detalii.

    DESPRE FEDERALIZARE. Jalal Talabani este, pentru analistii citati de BBC, un veteran al politicii anti-Saddam. Ca lider al Uniunii Patriotice a Kurdistanului (PUK), Talabani si formatiunea sa politica au obtinut, in scrutinul din ianuarie, locul al doilea, dupa siiti, intre preferintele electoratului. Cunoscut, printre oamenii sai, ca fiind "Unchiul" (Mam, in limba araba) Jalal, noul sef al statului si-a atras reputatia de bun negociator, a carui principala abilitate este de a crea aliante. Deocamdata, Talabani a promis ca va incerca sa securizeze Irakul. Pentru ca Irakul sa devina cu adevarat independent, iar irakienii sa cunoasca valorile democratiei, federalizarii si ale drepturilor omului.

    PEDEAPSA
    Saddam si gasca sa din inchisoarea secreta in care sunt tinuti au privit ieri, cu stupoare sau cu amaraciune, transmisiunea in direct a votului desfasurat la Adunarea Nationala. Ministrul irakian al Drepturilor Omului, Bahtiar Amine, care a facut publica aceasta informatie, a vrut sa-l convinga pe "macelarul din Bagdad" ca Irakul s-a nascut din nou, iar democratia incepe sa-si intre in drepturi. Pana acum, nici Saddam, nici oamenii sai nu au avut voie sa se uite la televizor.

    PRO-SUA
    Jalal Talabani si formatiunea sa politica joaca un rol extrem de important in cadrul planului american de construire a unui nou Irak. Potrivit BBC, Talabani a solicitat sprijinul SUA pentru federalizarea regiunii de nord a Irakului, acolo unde traieste comunitatea kurda. Talabani a suferit din cauza politicii dictatoriale al lui Saddam, acesta obligandu-l pe seful PUK sa se exileze in Iran, in 1988. Intors in tara in preajma primului razboi din Golf, el a propus Parlametului regional din Kurdistanul irakian o lege care sa pedepseasca si sa interzica conflictele din cadrul comunitatii kurde.
    ×
    Subiecte în articol: externe talabani