x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un milionar pentru linistea Lituaniei

Un milionar pentru linistea Lituaniei

12 Oct 2004   •   00:00

Schimbare istorica la Vilnius. Social-democratii au iesit din gratiile alegatorilor, care s-au orientat spre gruparea unui milionar nascut in Rusia.

IRINA CRISTEA

Un partid infiintat anul trecut de un milionar de origine rusa a castigat alegerile legislative din Lituania. Potrivit rezultatelor partiale date publicitatii ieri, dupa primul tur de scrutin, Partidul Muncitoresc al afaceristului Viktor Uspaskici a obtinut 29% din voturi, fata de 21% cu cat a fost creditata formatiunea social-democrata a premierului Algirdas Brauzauskas. Rezultatele finale vor fi cunoscute abia dupa data de 24 octombrie, cand vor avea loc alegeri si in restul circumscriptiilor.

PE CAI MARI. Rezultatul ii da miliardarului sansa de a juca un rol important in viitorul Guvern de la Vilnius, spre bucuria lituanienilor carora le-a castigat increderea cu discursul anticomunist, cu acuzatiile de coruptie la adresa partidului de guvernamant si, nu in ultimul rand, cu afacerile de succes care i-au adus o avere de 160 de milioane de dolari.

"Mai bine de jumatate dintre oamenii politici sunt fosti comunisti. Sunt obisnuiti cu sistemul din fosta Uniune Sovietica, unde ramaneai intr-un post pana la pensie. Noi vrem sa mergem mai departe. Vrem sa progresam", spunea el inainte de alegeri. Electoratului i-au placut declaratiile lui, mai ales pe fondul nemultumirilor din ultima vreme. Oamenii considerau ca beneficiaza prea putin de pe urma cresterii economice substantiale si constante din ultimii ani a tarii. Mai mult, o schimbare la varful politicii lituaniene nu mai avusese loc din 1991, anul in care tara si-a castigat independenta fata de fosta URSS. De aceea, explica analisti citati de agentia France Presse, un partid nou, infiintat de un om care si-a dovedit talentul de manager si dispretul fata de vechea clasa politica, a trecut drept solutia ideala.

"DOMNUL CASTRAVETE". Poreclit "Domnul Castravete", pentru ca poza lui figureaza pe etichetele borcanelor de castraveti murati produsi de una dintre cele peste 30 de companii pe care le detine, Viktor Uspaskici este foarte populat in Lituania, inclusiv in randul populatiei rurale si al copiilor. Nu a reusit sa castige insa si increderea presei lituaniene, din cauza originii ruse. Oamenii au totusi incredere in el, dupa cum au demonstrat la urne. "Nu ne deranjeaza ca e rus. Nici ca e milionar. Ce conteaza e ca a construit aici si ca a creat locuri de munca", spune o alegatoare.

LEII TINERI

Viktor Uspaskici nu este singurul milionar care castiga teren pe scena politica din statele ex-comuniste. Recent, in Ungaria, Ferenc Gyurcsany a fost, ce-i drept, numit, nu ales, premier. Gyurcsany este, la 43 de ani, unul dintre cei mai bogati oameni din Ungaria. Tot un afacerist tanar si de succes conduce, de curand, si Guvernul ceh. Stanislav Gross este, la 34 de ani, nu doar cel mai tanar premier din Europa, ci si unul dintre cei mai instariti. A aparut, nu o data, pe copertile publicatiilor economice din Cehia si strainatate, gratie si unui fizic de invidiat.
×
Subiecte în articol: externe