x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou scandal zguduie armata americană: soldaţii americani au profanat cadavre în Irak (FOTO)

Un nou scandal zguduie armata americană: soldaţii americani au profanat cadavre în Irak (FOTO)

16 Ian 2014   •   11:32
Un nou scandal zguduie armata americană: soldaţii americani au profanat cadavre în Irak (FOTO)

Armata americană a demarat o anchetă oficială pentru a stabili autenticitatea unor fotografii publicate de site-ul TMZ şi media irakiene, în care puşcaşi marini americani sunt surprinşi în momentul profanării cadavrelor unor presupuşi insurgenţi irakieni.

Se presupune că imaginile au fost realizate în 2004, la Fallujah, care la momentul respectiv era unul dintre principalele centre de rezistenţă a insurgenţilor după înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Două dintre aceste imagini şocante arată un puşcaş marin care toarnă benzină sau o altă substanţă inflamabilă deasupra rămăşiţelor pământeşti a ceea ce oficialii cred că sunt doi insurgenţi. Alte imagini arată aceste rămăşiţe pământeşti carbonizate. TMZ a indicat că a intrat în posesia a circa 41 de asemenea fotografii.

O altă fotografie arată un puşcaş marin fotografiindu-se râzând la cameră lângă un cadavru, spre care îşi îndreaptă arma, în timp ce o altă imagine surprinde un militar american care caută prin buzunarele pantalonilor ale unui alt cadavru.

TMZ nu a dat publicităţii toate fotografiile, motivând că unele dintre acestea sunt de-a dreptul înfiorătoare.

Încă de săptămâna trecută site-ul a trimis aceste fotografii Pentagonului, primind un răspuns oficial că o anchetă a fost declanşată de Corpul puşcaşilor marini pentru a stabili autenticitatea fotografiilor, unde au fost acestea făcute şi pentru a-i identifica pe "protagonişti". În urma acestor investigaţii, urmează să se decidă dacă se va deschide urmărirea penală sau nu în acest caz.

Colonelul Steve Warren, responsabil pentru presă în cadrul Ministerului Apărării american, a declarat că imaginile par să arate soldaţi americani încălcând Codul unic al justiţiei militare, care impune un comportament corespunzător faţă de cadavre. El a menţionat că imaginile nu reflectă comportamentul pe care ar trebui să-l demonstreze militarii SUA.

Profanarea cadavrelor soldaţilor inamici constituie o încălcare a legilor de război şi a Codului unic al justiţiei militare al SUA. Acest gen de infracţiuni nu au termen de prescripţie. Dacă ancheta va confirma autenticitatea fotografiilor, soldaţii americani care au luat parte la profanarea cadavrelor unor presupuşi insurgenţi irakieni vor face obiectul unor anchete penale.

Nu este prima oară când armata SUA se confruntă cu acest gen de acuzaţii. în urmă cu câţiva ani, pe Internet au apărut fotografii de la închisoarea Abu Ghraib, care arătau cazuri de abuzuri împotriva unor deţinuţi irakieni.

Vezi aici fotografiile înfiorătoare


×