x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un om politic suedez susţine că este fiul ilegitim al lui Francois Mitterrand

Un om politic suedez susţine că este fiul ilegitim al lui Francois Mitterrand

11 Aug 2014   •   18:31
Un om politic suedez susţine că este fiul ilegitim al lui Francois Mitterrand

Hravn Forsne, om politic suedez în vârstă de 25 de ani, a afirmat vineri pentru prima oară că este fiul ilegitim al lui Francois Mitterrand, provenit dintr-o relaţie a fostului preşedinte socialist francez cu o jurnalistă.

„Vreau să fiu judecat pentru ceea ce sunt, nu pentru cine a fost tatăl meu. Da da, aşa este. Francois Mitterrand era tatăl meu”, a declarat el pentru ziarul local Kungsbacka-Posten.

Tânărul politician a făcut această dezvăluire înaintea alegerilor legislative şi municipale, la 14 septembrie, unde el este candidat pentru partidul Moderaţilor, al premierului Fredrik Reinfeldt, comentează France Presse.

Mama lui este jurnalistă
Mama lui, Christina Forsne, care are 66 de ani, a povestit deja despre relaţia pe care ar fi avut-o cu preşedintele socialist francez, în perioada 1980-1995, când ea era corespondent la Paris al cotidianului Aftonbladet şi pentru televiziunea publică suedeză. Dar ea a refuzat să răspundă întrebărilor referitoare la identitatea tatălui copilului său, care s-a născut în noiembrie 1988.
Întrebat de un jurnalist de la France Presse, Hravn Forsne a declarat că nu doreşte să răspundă la întrebări legate de filiaţia sa. „Vorbesc despre asta doar cu presa locală, pentru că este important pentru ei şi pentru concetăţenii mei, pentru alegători să îl cunoască pe candidatul lor, dar nu pentru presa internaţională”, a declarat acesta, în franceză.
Politicianul locuieşte la Kullavik, în sud-vestul Suediei, şi este specialist în probleme de educaţie. El a afirmat că nu vrea să obţină notorietate în Franţa. „Sunt un om politic suedez. {i ceea ce mă interesează este politica suedeză”, a explicat acesta.

Îl interesează actualitatea franceză
Totodată, el a recunoscut că urmăreşte actualitatea franceză la radio, pe Internet. „Încerc să ascult mult RTL şi Europe 1. Am descoperit acolo podcast-urile emisiunilor „Questions critiques”, emisiune a postului France Inter şi „Grand jury”, a postului RTL-LCI-Le Figaro, şi îmi plac mult”, a povestit el jurnaliştilor.
Pentru Kungsbacka-Posten s-a dovedit ceva mai generos în declaraţii, mărturisind că şi-a văzut presupusul tată doar de cinci sau şase ori în viaţă. France Presse comentează, în acest context, că, dacă este adevărat că Francois Mitterrand era tatăl lui, atunci avea 72 de ani când s-a născut Hravn Forsne.

Copiii preşedintelui
Primul preşedinte socialist al celei de-a V-a Republici franceze a avut trei fii cu soţia sa, Danielle, apoi o fiică, Mazarine Pingeot, născută în 1974 în urma unei relaţii extraconjugale a preşedintelui.
În noiembrie 1994, revista franceză Paris Match a dezvăluit existenţa lui Mazarine Pingeot. Fiica preşedintelui Francois Mitterrand şi a Annei Pingeot avea la momentul respectiv 20 de ani. Mediile politice şi jurnalistice ştiau mai mult sau mai puţin despre existenţa ei încă de la începutul primului mandat. Preşedintele îşi ducea deseori fiica în călătorii. „Eram tată şi fiică. Vorbeam despre viaţă, despre lucruri simple”, povestea ea pentru France Presse la zece ani după moartea lui Francois Mitterrand.

Poveste de iubire
Mama tânărului politician suedez, Christina Forsne, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Aftonbladet în 2012, că a trăit o intensă poveste de iubire cu Francois Mitterrand, pe care l-a întâlnit în 1979, cu ocazia unui congres al Internaţionalei Socialiste organizat la Brommersvik, în apropiere de Stockholm.
Potrivit ei, în momentul în care îi lua un interviu, preşedintele francez a întrerupt-o cu o întrebare:”Nu vorbiţi decât despre politică, domnişoară? Nu vă place viaţa?”. Avea 62 de ani, iar ea doar 31.
Relaţia lor a început când a ajuns la Paris şi când el încă nu era preşedinte. În dimineaţa alegerii sale, la 10 mai 1981, el a sunat-o. „Era în patul lui, iar eu în patul meu, dar în locuri diferite. Am vorbit timp de 20 de minute la telefon, iar el a glumit:'în seara asta mă pensionez'”. 
În loc de asta, regreta ea, obligaţiile locatarului de la Elysee au făcut ca întâlnirile dintre ei să fie mai puţin frecvente decât şi-au dorit cei doi. Potrivit acesteia, de multe ori a profitat de furişări în grădinile Palatului Elysee. „Ne fofilam în exterior, când gărzile nu erau atente şi chiar evadam în oraş. Visam să putem trăi ca toţi ceilalţi”, povestea Christina Forsne.

A scris două cărţi despre Mitterrand
Interesant este faptul că aceasta susţinea că Danielle Mitterrand, soţia preşedintelui, ar fi fost la curent cu relaţia lor, iar numeroşi confraţi ai jurnalistei ar fi bănuit relaţia sa amoroasă cu şeful statului francez.
Christina Forsne este autoarea unei biografii a lui Francois Mitterrand („Nu vă place viaţa?”, 1997), în care se declara o prietenă foarte apropiată, şi a unui roman („Bărbatul nostru în lume”, 2012), care relatează legătura amoroasă dintre un preşedinte francez poreclit „Leo” şi o jurnalistă suedeză.

×