x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un tablou de Modigliani a permis arestarea lui Goran Hadzic

Un tablou de Modigliani a permis arestarea lui Goran Hadzic

de Marina Constantinoiu    |    20 Iul 2011   •   16:32

Un tablou al celebrului pictor Amadeo Modigliani (1884-!920) se afla la originea arestarii, miercuri, in Serbia, a lui Goran Hadzic, fostul lider al sarbilor din Croatia, a declarat procurorul sarb pentru crime de razboi, Vladimir Vukcevic, citat de AFP.

Tabloul, "Portretul unui barbat' (1918), a fost descoperit la 30 decembrie 2010, in timpul perchezitiei facute la domiciliul unui apropiat de-ai lui Goran Hadzic, un anume Zoran Mandic, a explicat pentru presa procurorul Vukcevic.

Anchetatorii, care il suspectau pe Goran Hadzic ca ar fi furat tabloul respectiv probabil in timpul razboiului din Croatia (1991-1995), au descoperit atunci ca fugarul incerca sa vanda opera de arta, a carei valoare se ridica la mai multe milioane de euro, pentru a-si putea finanta fuga, a adaugat procurorul. "A fost un semn ca lui Hadzic ii lipseau banii. Asa ca am urmarit aceasta pista', a mai spus el, dand asigurari, fara a intra in detalii, ca a fost vorba aici despre o victorie strategica pentru anchetatori.

Vukcevic a precizat ca la Zoran Mandic au fost gasite alte 50 de tablouri.

Procurorul a adaugat ca Hadzic intentiona sa paraseasca Serbia si ca a fost informat ca arestarea sa era inimenta, gratie unor false informatii comunicate presei locale de sustinatorii sai.

O parte a presei sarbe a evocat chiar luni arestarea acestuia, dar imediat ea a fost dezmintita de autoritati. "Era o avertizare, pentru ca sa poata fugi, iar Goran Hadzic a amanat cu 24 de ore intalnirea sa cu cel care-i servea drept contact si care urma sa-i aduca bani. Hadzic era foarte temator si folosea o identitate falsa, plus ca era dificil de recunoscut. Avea o barba de trei zile si purta mustata', a declarat Vukcevic.

Cat timp a stat ascuns, Hadzic si-a mentinut legaturile cu doar cativa prieteni, precum si cu preoti ai Bisericii Ortodoxe sarbe, a mai spus procurorul.

Goran Hadzic era dat in urmarire de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY) pentru rolul jucat in timpul razboiului din Croatia.

×