x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria - Minoritate inedita

Ungaria - Minoritate inedita

12 Ian 2005   •   00:00

Un grup de peste 2.000 de cetateni unguri fac presiuni pentru a fi recunoscuti drept minoritate etnica. Argumentul lor este ca ar fi descendenti ai hunului Attila, conducatorul barbar cunoscut si drept "Biciul lui Dumnezeu", scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Autointitulatii descendenti ai lui Attila au si un lider, care strange semnaturi pentru ca cererea sa poate intra in atentia Parlamentului de la Budapesta. Pana in prezent, Joshua Imre Novak a obtinut 1.000 de semnaturi si, in ciuda scepticismului clasei politice ungare, are sanse mari sa-si aduca cererea in Parlament. "Ca tara membra a Uniunii Europene, Ungaria nu trebuie sa treaca sub tacere o minoritate", spune reprezentantul descendentilor hunului care a bagat spaima in Europa in prima jumatate a anului 400.

SCEPTICISM. Mai multi experti citati de presa britanica sunt de parere ca demersul lui Novak nu are nici o sansa de izbanda. Argumentul lor este, pur si simplu, ca in Ungaria nu exista descendenti ai hunului Attila. Legea ungara prevede ca un grup etnic de peste 1.000 de membri poate trece drept minoritate nationala si are dreptul de a obtine oficial acest statut, care implica fonduri si privilegii semnificative din partea statului. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe