x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria neagă că cere autonomie teritorială pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei

Ungaria neagă că cere autonomie teritorială pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei

de Agerpres    |    14 Mai 2014   •   22:37
Ungaria neagă că cere autonomie teritorială pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei

Ungaria nu cere ca minorităţii etnicilor maghiari din vestul Ucrainei să i se acorde autonomie teritorială, a declarat miercuri, la Bratislava, ministrul de externe ungar Janos Martonyi, informează Reuters.

Şeful diplomaţiei ungare a făcut aceste declaraţii la două zile după ce premierul Viktor Orban a afirmat că Ungaria îşi va susţine drepturile în cadrul Uniunii Europene şi doreşte autonomie pentru etnicii maghiari care trăiesc în afara graniţelor sale, în Europa Centrală, inclusiv în Ucraina.

Premierul a subliniat de asemenea că problema etnicilor maghiari este deosebit de actuală din cauza situaţiei din ţara vecină, Ucraina, unde trăiesc aproximativ 200.000 de etnici maghiari, care au dreptul la cetăţenia ungară şi, de asemenea, la autoadministrare.

Comentariile sale au determinat Kievul să-l convoace marţi pe ambasadorul ungar pentru o explicaţie.

Janos Martonyi, prezent la Conferinţa de Securitate GlobSec 2014, a ţinut însă să precizeze că Viktor Orban s-a referit în declaraţiile sale la 'autoguvernare', mai degrabă decât la autonomie teritorială.

"Autonomia poate fi diversă: aşa cum am mai spus, autonomie personală, autonomie culturală, autonomie teritorială ...cuvântul 'teritorială' nu a fost folosit în acest discurs", a adăugat Martonyi. 

×
Subiecte în articol: Ungaria etnici maghiari