x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Ungaria se opune embargoului UE asupra livrărilor de petrol din Rusia: Ar fi o „bombă atomică" pentru economie

UPDATE Ungaria se opune embargoului UE asupra livrărilor de petrol din Rusia: Ar fi o „bombă atomică" pentru economie

11 Mai 2022   •   16:14
UPDATE Ungaria se opune embargoului UE asupra livrărilor de petrol din Rusia: Ar fi o „bombă atomică" pentru economie

Ungaria cere exceptarea importurilor de petrol din Rusia de la embargoul pe care îl pregătește UE deoarece Comisia Europeană nu a venit cu o soluție alternativă, potrivit șefului diplomației de la Budapesta. Peter Szijjarto, transmite CNN.

Acesta precizează că Ungaria va fi grav afectată de stoparea livrărilor de petrol și va duce la o creștere de circa 60% a prețurilor la carburanți. 

''Am spus clar că am putea vota propunerea numai dacă Bruxellesul propune o soluţie pentru problema pe care ei au creat-o.

Aşteptăm o soluţie nu doar cu privire la transformarea rafinăriilor noastre care ar costa sute de milioane de dolari, nu doar cu privire la creşterea capacităţii conductei petroliere din Croaţia către Ungaria, care ar costa de asemenea sute de milioane de dolari, ci şi cu privire la viitorul economiei ungare, întrucât, aşa cum am mai spus, actuala propunere echivalează cu 'o bombă atomică' pentru economia ungară.

Bruxellesul nu are nicio soluţie pentru aceste probleme'', a explicat acesta pe Facebook. 

Prin urmare, Szijjarto a explicat că Budapesta este de acord doar cu aplicarea sancțiunilor pe rutele maritime. 

Ungaria este dependentă în procent de 85% de gazele naturale rusești și de 65% de petrol. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Ungaria se opune în continuare embargoului pe care UE vrea să-l impună livrărilor de petrol din Rusia și spune că ar fi o „bombă atomică" pentru economia locală, transmite Sky News.

O videoconferință axată pe o potențială interdicție a Uniunii Europene privind importurile de petrol din Rusia care trebuia să aibă loc marți, a fost amânată pentru o dată ulterioară, deoarece Ungaria continuă să blocheze propunerea.

În mod oficial nu a fost oferit niciun motiv pentru amânarea reuniunii.

Pentru a continua sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a propus ca statele membre ale UE să elimine importurile de țiței în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului.

Însă Ungaria se opune și spune că nu va vota propunerea deoarece embargoul ar avea efectul unei „bombe atomice" asupra economiei sale și i-ar distruge „aprovizionarea stabilă cu energie".

 

×
Subiecte în articol: Ungaria ue Rusia petrol