x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană ar putea înăspri sancțiunile la adresa Rusiei

Uniunea Europeană ar putea înăspri sancțiunile la adresa Rusiei

04 Noi 2014   •   10:07
Uniunea Europeană ar putea înăspri sancțiunile la adresa Rusiei

Uniunea Europeană (UE) ar putea revizui sancțiunile la adresa Rusiei în direcția înăspririi acestora, dat fiind comportamentul UE în estul Ucrainei, unde duminică au avut loc 'alegeri' nerecunoscute de Occident, a declarat ambasadorul UE în Rusia, Vygaudas Usackas, într-o conferință susținută la Universitatea Tehnologică din Kaunas, informează portalul de știri estonian Delfi, citat de Unian.

'Poziția noastră a fost mereu una consecventă: în funcție de situația din estul Ucrainei, de felul în care Rusia va contribui sau nu la stabilizarea situației, UE va lua o decizie privind revizuirea sancțiunilor într-o direcție sau alta', a subliniat Usackas.

Potrivit ambasadorului UE în Rusia, deocamdată nu există motive pentru anularea sancțiunilor, deoarece Moscova nu a recunoscut încă în mod direct rezultatele 'alegerilor' din estul Ucrainei și pe de o parte vorbește despre respectarea voinței exprimate de oameni, iar pe de altă parte despre respectarea integrității teritoriale a Ucrainei.

'Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și stabilizarea situației din Ucraina — iată ce ar fi constituit un motiv pentru revizuirea sancțiunilor (în direcția temperării lor). Opinia noastră este unanimă: alegerile care s-au desfășurat în neconformitate cu legislația Ucrainei contravin Memorandumului de la Minsk. Noi, UE, evaluăm aceste 'alegeri' în mod negativ, nu le recunoaștem, iar acest lucru devine încă o piedică în calea soluționării pașnice' (a situației din estul Ucrainei), a spus Vygaudas Usackas.

Noul Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, care și-a intrat în atribuții sâmbătă, a criticat ferm așa-zisele alegeri care au avut loc duminică în autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, calificându-le drept 'piedică' în calea restabilirii păcii în Ucraina.

Anterior se anunța că UE și-ar putea înăspri sancțiunile la adresa Rusiei, dacă aceasta va recunoaște 'alegerile' din republicile separatiste Lugansk și Donețk. 

×