x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană, așteptată să prezinte miercuri sancțiunile petroliere împotriva Moscovei

Uniunea Europeană, așteptată să prezinte miercuri sancțiunile petroliere împotriva Moscovei

04 Mai 2022   •   08:40
Uniunea Europeană, așteptată să prezinte miercuri sancțiunile petroliere împotriva Moscovei

Se așteaptă ca Uniunea Europeană să prezinte miercuri sancțiunile petroliere împotriva Moscovei. Forțele rusești au continuat să atace obiective din estul Ucrainei, lansând rachete asupra unei uzine siderurgice care este ultima redută a rezistenței din orașul portuar Mariupol.

Zeci de evacuați care au reușit să părăsească orașul au ajuns marți în Zaporizhzhia, controlat de Ucraina, după ce s-au ascuns timp de săptămâni în buncărele din Azovstal.

Mai mult de 200 de civili au rămas în uzină, potrivit primarului din Mariupol, Vadim Boichenko, în condițiile în care 100.000 de civili se află încă în oraș.

Rusia țintește Mariupol în încercarea de a izola Ucraina de Marea Neagră și de a conecta teritoriile controlate de Rusia în sud și est, notează Reuters.

Părți din regiunile estice Donețk și Luhansk au fost deținute de separatiștii susținuți de Rusia înainte ca președintele Vladimir Putin să lanseze invazia din 24 februarie.

Lovită de sancțiunile occidentale, Rusia se confruntă acum cu noi măsuri din partea UE care ar viza băncile și industria petrolieră - un pas important pentru țările europene care se bazează în mare măsură pe energia rusă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să prezinte miercuri noile sancțiuni propuse, inclusiv interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an.

Moscova nu a dat niciun semn de retragere după aproape 10 săptămâni de ceea ce numește "operațiune militară specială", un război care a ucis mii de oameni, a distrus orașe și a determinat 5 milioane de ucraineni să fugă în străinătate. Economia Rusiei, în valoare de 1.800 de miliarde de dolari, se îndreaptă spre cea mai mare contracție din anii care au urmat destrămării Uniunii Sovietice în 1991.

Putin a ridicat miza economică pentru susținătorii occidentali ai Kievului prin anunțarea planurilor de a bloca exporturile de materii prime vitale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uniunea europeana