x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană suflă şi în ... Ucraina

Uniunea Europeană suflă şi în ... Ucraina

de Sînziana Stancu    |    10 Sep 2008   •   00:00

EFECTUL GEORGIA
Luînd în calcul efectele conflictului ruso-georgian în regiune şi criza politică de la Kiev, Uniunea Europeană a fost rezervată în privinţa promisiunilor de aderare făcute Ucrainei.



EFECTUL GEORGIA
Luînd în calcul efectele conflictului ruso-georgian în regiune şi criza politică de la Kiev, Uniunea Europeană a fost rezervată în privinţa promisiunilor de aderare făcute Ucrainei.

UE i-a propus Ucrainei doar un acord de asociere, în 2009, scrie AFP. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, şi cel ucrainean, Viktor Iuşcenko, au declarat astăzi la conferinţa de presă de la Elysee că "Ucraina este o ţară europeană, care împarte împreună cu celelalte ţări ale Uniunii o istorie şi valori comune", şi că viitorul acord Ucraina-UE "lasă cale deschisă dezvoltării progresive" în relaţia Kievului cu forurile de la Bruxelles. Recunoscînd că cele 27 de ţări membre ale Uniunii au avut păreri divergente în privinţa lansării unei invitaţii de aderare Ucrainei, Sarkozy a explicat că acordul de asociere "nu închide nici o pistă" către viitorul comunitar al acestei ţări şi că, deocamdată, acest acord "este un maximum pînă la care s-a putut merge, reprezentînd totodată un pas esenţial". Pe un ton optimist, Srkozy i-a explicat omologului său ucrainean că acordul este "primul pas pe un drum lung, pe care fiecare dintre ţările care au devenit membre ale UE a fost nevoită să îl facă în anii ’90".

INTEGRITATE INDISCUTABILĂ. În afară de importanţa reformelor pe care Ucraina le are de înfăptuit în vederea unei viitoare aderări la UE, de criza politică ucraineană declanşată de un scandal între preşedinte şi premier, problema dosarului georgian, în care preşedintele de la Kiev îl susţine pe cel de la Tbilisi, a apăsat puternic pe discuţiile între ţările membre ale UE privind invitarea Ucrainei în Uniune. Ucraina se teme că Rusia ar putea crea tensiuni în Crimeea, peninsulă populată majoritar de rusofoni, şi că un scenariu cum este cel din Georgia s-ar putea repeta. Pe fondul acestor temeri ale Kievului, Sarkozy s-a grăbit să-i dea asigurări Kievului că pentru UE integritatea teritorială a Ucrainei "nu face, în nici un caz, obiecul vreunei negocieri". De altfel, în declaraţia comună de la Elysee, Sarkozy şi Iuşcenko s-au arătat "serios îngrijoraţi" de conflictul ruso-georgian şi au estimat că "o soluţie paşnică şi durabilă" pentru rezolvarea acestuia "trebuie să se întemeieze pe respectarea deplină a principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale". Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezent şi el la Paris, a întărit declaraţiile celor doi şefi de stat, trăgînd concluzia că "este nevoie de sînge rece, şi nu de un nou război rece".

×
Subiecte în articol: externe