x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu sunt dovezi că Rusia vrea să extindă războiul în Republica Moldova

UPDATE Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu sunt dovezi că Rusia vrea să extindă războiul în Republica Moldova

12 Mai 2022   •   09:19
UPDATE Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu sunt dovezi că Rusia vrea să extindă războiul în Republica Moldova

SUA nu au dovezi că Rusia vrea să extindă războiul din Ucraina în Republica Moldova, potrivit ambasadorului SUA la Chişinău, Kent D. Logsdon

"Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi să împărtăşim informaţii cu partenerii noştri de aici", se arată în mesajul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Anterior, și Ministerul Apărării de la Chișinău a transmis același lucru, contrazicând declarațiile directoarei CIA, care avertiza că Vladimir Putin vrea să extindă conflictul în Transnistria.

ȘTIRE INIȚIALĂ Războiul din Ucraina nu se va extinde în Republica Moldova, potrivit informațiilor existente în prezent, transmite Ministerul Apărării din această țară.

Precizarea vine după o declarație a directoarei CIA, Avril Haines, prin care aceasta atenționa asupra faptului că Vladimir Putin nu-și va limita invazia în Ucraina doar la regiunea separatistă Donbas, acesta urmărind să extindă conflictul și în Transnistria. 

Ministerul Apărării de la Chișinău face apel să se evite orice speculații pe această temă. 
"Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare", a transmis instituția. 

Totodată, ministerul a precizat că scoaterea din context a declarațiilor șefei CIA "creează stări de nelinişte şi frică în societate" şi a făcut apel la "calm şi discernământ".

"Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a spus Avril Haines în cadrul unei audieri în Congresul SUA. Totodată, ea a mai precizat că forțele ruse vor "să extindă podul terestru până în Transnistria".
"Vladimir Putin mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a UE în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava. Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluţie mai impredictibilă şi cu potenţial de escaladare în următoarele câteva luni.

Tendinţa actuală sporeşte riscurile ca preşedintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau o potenţială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv.

Considerăm în continuare că preşedintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decât dacă va percepe o ameninţare existenţială pentru stat sau regimul rus", a declarat directoarea CIA.

 

×
Subiecte în articol: chisinau republica moldova razboi ucraina