x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Rusia acuză SUA de finanțarea unor programe biologice militare în Ucraina. SUA se eschivează

UPDATE Rusia acuză SUA de finanțarea unor programe biologice militare în Ucraina. SUA se eschivează

10 Mar 2022   •   12:29
UPDATE Rusia acuză SUA de finanțarea unor programe biologice militare în Ucraina. SUA se eschivează
Sursa foto: Ukrainian President’s Office

Ministerul rus al Apărării își reînnoiește acuzațiile la adresa SUA privitoare la finanțarea unui program de construire a armelor biologice în Ucraina, afirmând că deține dovezi, scrie AFP.

"Scopul acestor cercetări biologice finanţate de Pentagon în Ucraina a fost de a crea un mecanism de propagare secretă a unor agenţi patogeni mortali", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

Acesta precizează că au fost găsite documente în laboratoare militare ucrainene privitoare la "transferul de biomateriale umane prelevate din Ucraina spre alte ţări, la cererea unor reprezentanţi americani".

Totodată, el a făcut referire la un "proiect american privind transferul de agenţi patogeni de către păsări sălbatice migratoare, între Ucraina, Rusia şi alte ţări vecine".

Konașenkov spune că SUA voia să "desfăşoare în Ucraina, în 2022, activităţi privind agenţii patogeni la păsări, lilieci şi reptile" şi "posibilitatea răspândirii pestei porcine africane şi a antraxului".

"În laboratoarele înfiinţate şi finanţate din Ucraina există documente care arată că au fost efectuate experimente cu eşantioane de coronavirus de la lilieci'', a explicat acesta.

SUA și Ucraina neagă aceste acuzații dar un membru al administrației americane a spus că Statele Unite se tem că forțele ruse ar putea prelua controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina și că ar confisca materialele.

Totodată, Rusia a mai acuzat SUA în 2018 că efectuează experimente biologice secrete în Georgia. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia cere Statelor Unite să dea explicații publice despre finanțarea unor programe biologice militare în Ucraina, scrie Reuters.

"Noi confirmăm fapte, descoperite în timpul operaţiunilor militare speciale, care arată o tentativă grăbită de a şterge dovezile programelor biologice militare. Nu vorbim aici despre utilizări paşnice sau scopuri ştiinţifice. Ce urmăreaţi acolo? Aceste programe erau finanţate de Departamentul Apărării al Statelor Unite", a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. 

Ea cere administrației SUA să explice oficial despre aceste programe.

"Departamentul Apărării al Statelor Unite şi administraţia prezidenţială a Statelor Unite sunt obligate să dea explicaţii în mod oficial comunităţii mondiale, oficial, nu prin portavocile lor, despre programele din Ucraina. Cerem detalii. Noi cerem şi lumea aşteaptă", a precizat aceasta.

Acuzațiile sunt negate de Ucraina dar și de SUA, purtătorul de cuvânt al Pentagonului afirmând că sunt absurde și false.

Însă Victoria Nuland, din cadrul Departamentului de Stat al Afacerilor Externe, a spus în cadrul unei audieri în Comisia de relații externe a Senatului, că SUA se tem că forțele ruse ar putea prelua controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina și că ar putea confisca materialele.

"Ucraina dispune de o instalaţie de cercetare biologică şi suntem, de fapt, destul de îngrijoraţi de posibilitatea ca forţele ruse să încerce să preia controlul asupra acesteia. Aşadar, lucrăm cu ucrainenii asupra modalităţilor de a evita ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forţelor ruse, dacă acestea ar urma să se apropie de ele", a declarat Victoria Nuland.

 

×
Subiecte în articol: sua Rusia programe biologice