x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Rusia avertizează SUA: Facem apel pentru oprirea militarizării Ucrainei. Vor exista consecințe imprevizibile

UPDATE Rusia avertizează SUA: Facem apel pentru oprirea militarizării Ucrainei. Vor exista consecințe imprevizibile

15 Apr 2022   •   15:59
UPDATE Rusia avertizează SUA: Facem apel pentru oprirea militarizării Ucrainei. Vor exista consecințe imprevizibile
Sursa foto: Hepta

Rusia avertizează SUA că vor exista "consecințe imprevizibile" dacă va continua să înarmeze Ucraina, scrie The Washington Post.

"Facem apel la Statele Unite și la aliații lor să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecințe imprevizibile pentru securitatea regională și internațională", a transmis Moscova într-o notă diplomatică pentru Washington.

Rusia avertizează SUA că livrările de armament către Ucraina ''alimentează conflictul'' şi încalcă ''principiile riguroase'' care guvernează transferul de arme în zonele de conflict.

De asemenea, acuză administrația americană că face presiuni asupra altor țări să transfere armament de producție sovietică pentru că forțele ucrainene le cunosc, spre exemplu rachetele antiaeriene S-300 oferite de Slovacia.

Prin urmare, armata rusă va considera ținte legitime transporturile de arme, asupra cărora nu a lansat atacuri directe până acum, bombardând doar depozite de muniții și armament de pe teritoriul ucrainean. Însă atacarea transporturilor în țările NATO ar putea declanșa activarea Articolului 5 al Alianței și extinderea războiului. 

Nota diplomatică transmisă de Rusia are data de 12 aprilie, înainte ca președintele american Joe Biden să anunțe un nou ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari, care cuprinde ''noi capabilităţi adaptate asaltului de anvergură pe care aşteptăm ca Rusia să-l lanseze în estul Ucrainei'', care înseamnă 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuziere de calibrul 155 mm, 200 de transportoare blindate M113, 10 radare anti-artilerie, 500 de rachete anti-tanc Javelin şi 30.000 de seturi individuale de veste antiglonţ, căşti de protecţie şi milioane de unităţi de muniţii.

Dar un raport al Centrului  de Studii Internaționale Strategice arată că SUA a oferit Ucrainei circa 7.000 de rachete Javelin, ceea ce înseamnă 30% din stocul armatei americane, astfel încât nu are suficiente arme antitanc, în cazul unui conflict. 

SUA a trimis până acum asistență militară în Ucraina în valoare totală de 3,2 miliarde  de dolari. 

×
Subiecte în articol: Rusia sua ucraina militarizare