x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE SUA trimite armament în Ucraina: Avem rute multiple pentru a face să ajungă asistenţa de securitate

UPDATE SUA trimite armament în Ucraina: Avem rute multiple pentru a face să ajungă asistenţa de securitate

15 Mar 2022   •   12:49
UPDATE SUA trimite armament în Ucraina: Avem rute multiple pentru a face să ajungă asistenţa de securitate

Statele Unite anunță că au la dispoziție mai multe rute pentru a trimite armament în Ucraina, transmite Pentagonul, citat de EFE.

"Vreau să remarc că avem rute multiple pentru a face să ajungă asistenţa de securitate în posesia ucrainenilor. Sunt mai multe modalităţi prin care facem acest lucru", a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, fără a oferi alte detalii, dar precizând că armele vor ajunge cât mai repede posibil şi "în maniera cea mai eficientă".

La sfârșitul săptămânii trecute a fost bombardată baza militară de la Iavoriv de către forțele ruse. Aceasta se află în vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia. Au fost ucise 35 de persoane și 134 sunt rănite. 

"Sigur că ruşii îşi extind o parte dintre ţinte, aceasta este evident. Nu vedem acest bombardament ca un efort împotriva distribuirii de ajutor de securitate Ucrainei", a spus acesta. El a precizat că acest atac, precum și altele ale Rusiei nu schimbă situația iar atacul a fost realizat cu rachete de croazieră lansate de la mare distanță.

Pe de altă parte, SUA a spus că la Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securității din Iavoriv nu se afla nicio persoană. În urmă cu două săptămâni, Garda Națională din Florida a antrenat militari ucraineni. Totodată, Ambasada SUA la Kiev, care acum are sediul la Leopolis, în vesul țării, a anunțat că instructori din SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia au antrenat militari ucraineni. 

"Continuăm să apreciem că Rusia nu dispune de superioritate aeriană asupra Ucrainei şi că ucrainenii îşi apără cu abilitate spaţiul aerian", a explicat Kirby, referitor la cererea acestei țări de a se intitui o zonă de excludere aeriană.

ȘTIRE INIȚIALĂ Banca Mondială a acordat până acum 923 de milioane de dolari Ucrainei. Suma se alătură altor 13,6 miliarde de  dolari alocați de administrația Biden îndeosebi pentru armament, scrie Reuters.

Banca Mondială a aprobat o nouă tranșă de 200 de milioane de dolari pentru servicii sociale și persoanele vulnerabile din Ucraina, suplimentar la 723 de milioane de dolari săptămâna trecută. Banii fac parte dintr-un pachet de 3 miliarde de dolari anunțat pentru următoarele luni, cu scopul reconstrucției țării. 

Președintele BM, David Malpass, spune că acesta implică autostrăzi, poduri şi alte proiecte majore de infrastructură. "Se vor ridica la zeci de miliarde de dolari".

Totodată, Senatul SUA a aprobat ieri acordarea a 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, bani destinați îndeosebi armamentului. 

„Ne vom asigura că Ucraina are arme să se apere împotriva invaziei forțelor ruse. Vom timite bani, mâncare și ajutoare pentru a salva viețile ucrainenilor. Vom primi refugiați ucraineni cu brațele deschise”, a anunțat președintele Joe Biden pe Facebook.

SUA a trimis mai multe transporturi de arme în Ucraina pentru a face față forțelor ruse. Cu toate acestea, nu va participa cu trupe militare și nici nu va institui o zonă  de excludere aeriană deasupra țării pentru a nu intra în conflict direct cu Federația Rusă. 

×
Subiecte în articol: ucraina sua