x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Ian se apropie de Florida

Uraganul Ian se apropie de Florida

28 Sep 2022   •   21:53
Uraganul Ian se apropie de Florida
Sursa foto: Ron DeSantis

Uraganul Ian a început miercuri să lovească Golful Florida cu vânturi puternice și ploi torențiale, ceea ce a determinat autoritățile să anunțe locuitorii că este prea târziu pentru evacuare, în timp ce ochiul furtunii se apropia de țărm cu o putere apropiată de categoria 5, scrie Reuters.

La ora 11.00 ET, Ian se afla la aproximativ 80 km sud-vest de Punta Gorda, Florida, cu vânturi de 250 km pe oră, a anunțat Centrul Național al Uraganelor din SUA.

Viteza vântului este apropiată de categoria 5, care este cea mai severă clasificare a furtunilor.

Uraganul ar urma să ajungă în Florida în jurul orei 14.00 în comitatul Charlotte, la aproximativ 160 de kilometri sud de Tampa și la nord de Fort Myers. Regiunea are kilometri întregi de plaje cu nisip fin, zeci de hoteluri și numeroase parcuri de case mobile, preferate atât de pensionari, cât și de turiști.

În Venice, un oraș de coastă cu aproape 24.000 de locuitori, aflat la jumătatea distanței dintre Tampa și Fort Myers, ploaia și vântul erau deja intense înainte de prânz. Multe străzi au fost inundate, iar vijelia constantă a îndoit palmieri în unghiuri de 45 de grade și a făcut praf panouri publicitare și indicatoare rutiere.

Peste 200.000 de locuințe și întreprinderi au rămas miercuri la amiază fără curent electric în Florida, a declarat guvernatorul Ron DeSantis, adăugând că acest număr reprezintă "o picătură față de ceea ce se va întâmpla în următoarele 24-48 de ore".

La începutul acestei săptămâni, autoritățile au cerut evacuarea a peste 2,5 milioane de locuitori.

Hotelurile de pe autostrada interstatală 75, care străbate coasta de vest a Floridei, erau pline de oameni care căutau adăpost. Această zonă este presărată cu parcuri de case mobile, pe care majoritatea rezidenților le-au abandonat, refugiindu-se în școlile locale și în alte facilități folosite ca adăposturi de urgență. De asemenea, numeroasele centre de asistență medicală din zonă au fost în mare parte evacuate.

În timpul nopții și până miercuri dimineață, uraganul Ian a lovit lanțul insular Florida Keys până la țărmurile sudice ale coastei, cu ploi torențiale și rafale de vânt de 40 de mile pe oră, a raportat NWS.

Marți, furtuna a lovit Cuba, lăsând fără curent electric 11 milioane de persoane și devastând capătul vestic al insulei cu vânturi violente și inundații. La începutul zilei de miercuri, furnizorul de electricitate de stat a declarat că a început să restabilească alimentarea cu energie electrică în partea de est a insulei.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uragan ian florida