x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE - ASIGURAREA MEDICALA IN BELGIA

UTILE - ASIGURAREA MEDICALA IN BELGIA

11 Noi 2004   •   00:00

Multi romani din Belgia nu au asigurare medicala si platesc enorm in caz de spitalizare, consultatii sau pentru medicamente. Comunitatea Romana din Belgia ofera cateva sfaturi pe site-ul www.c-r-b.org/index_ro. html.

In Belgia, asigurarea medicala se face pentru studenti (bursieri, stagiari), angajati, independenti. Cel mai important lucru care trebuie facut este incheierea unui contract cu o companie de asigurari medicale.

Pentru un student este obligatoriu sa fie inscris cu o adresa la o administratie comunala belgiana. Ii mai este necesara dovada statutului sau atestat de un document emis de institutia de invatamant la care este inscris. In continuare, studentul trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere referitoare la veniturile sale. El trebuie sa mai prezinte companiei de asigurari un certificat de rezidenta sau o copie dupa cartea de sejur.

Si in cazul angajatilor este obligatoriu sa fie inscrisi cu o adresa la o administratie comunala in Belgia. Este necesara prezentarea unui certificat de incadrare in munca. Acest document este furnizat de catre companiile de asigurari. Certificatul trebuie sa fie completat si semnat de angajatorul muncitorului. Certificatul de rezidenta sau copia dupa cartea de sejur este un alt act cerut in Belgia.

Daca nou-venitul in Belgia alege sa se incadreze in categoria independent, trebuie sa stie ca are nevoie de o Cerere de inscriere, completata si semnata si o cerere de inscriere la Asigurarea Complementara, prevazuta in cererea de inscriere.

Si pentru aceasta categorie este necesara inscrierea cu o adresa, la o administratie comunala belgiana. Nu pot lipsi Certificatul de afiliere la o casa de asigurari sociale si un certificat de rezidenta sau o copie dupa cartea de sejur. (Costin Anghel)
×
Subiecte în articol: diaspora belgia