Mai multe zeci de oameni au căzut astăzi victimele unei serii de atentate la Kabul. Atacatorii au ţintit câteva instituţii de stat din capitala afgană, inclusiv Ministerele de Justiţie şi de Educaţie. Într-un oraş care trăieşte minut de minut sub semnul haosului şi al violenţei, o serie de atacuri de o asemenea amploare are scopul de a amplifica panica populaţiei. Este, pentru mulţi, un semn că, în ciuda prezenţei în regiune a celor 70.000 de militari din cadrul efectivelor Forţei Internaţionale pentru Asistenţă şi Securitate (ISAF, sub comandament NATO) şi ale coaliţiei conduse de SUA, insurgenţii continuă să câştige teren.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii de la Kabul, cel puţin 26 persoane au murit şi alte 55 au fost rănite. Cele mai multe dintre victime sunt civili. Opt atacatori au fost ucişi fie de propriile bombe, fir de forţele de securitate, au anunţat surse oficiale de la Kabul.
La sediul unei direcţii a penitenciarelor, situată într-un cartier din nordul Kabulului, cel puţin cinci oameni au murit în două atacuri sinucigaşe. Atacatorii – doi la număr – au detonat mai multe dispozitive explozive înainte ca forţele de securitate să reacţioneze.
La Ministerul de Justiţie, cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi doi dintre atacatori au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate. O zi care părea obişnuită pentru angajaţii Ministerului de Justiţie – o obişnuinţă a haosului, a escaladării violenţelor, a eşecurilor forţelor aliate Americii, aduse în Afganistan să ajute la reabilitarea şi la reconstrucţia ţării – s-a transformat într-o zi însângerată. Studentul Assadullah Jagdalak se afla într-o încăpere a ministerului când în afara clădirii au început să se audă mai multe focuri de armă, transmite BBC. Un schimb de focuri între forţele de securitate ale instituţiei şi atacatori. Un poliţist şi-a pierdut viaţa şi cel puţin doi atacatori au reuşit să pătrundă în minister şi chiar să urce la etajele superioare, spune martorul. Lumea alerga buimacă, unii se ascundeau în toalete, alţii încercau să iasă din clădire, spune studentul. Forţele de ordine au venit imediat după declanşarea urgiei, dar civilii panicaţi fugeau care-ncotro pentru a se salva, îngreunând astfel eficienţa primelor reacţii ale poliţiştilor. Un alt martor ocular, Abdul Shirzaad, a încercat să salveze viaţa a doi oameni. "Eram foarte speriat, iar poliţia ne-a spus cât este de periculos pentru mine să rămân acolo."
Mai multe ministere aflate în zona în care au fost înregistrate atacurile au fost închise şi puse sub protecţia forţelor de securitate, iar angajaţii rugaţi să nu-şi părăsească birourile. Ali Abdullah, funcţionar la Ministerul de Finanţe, a declarat pentru BBC că a auzit un schimb de focuri foarte aproape de clădirea în care lucrează: "Ne-am temut foarte mult, pentru că nu ştiam ce se întâmpla. Ni s-a spus că atentatorii se îndreptau înspre Ministerul de Finanţe."
În alte instituţii guvernamentale, angajaţii au privit neputincioşi măcelul de la ferestrele birourilor lor. "După primul foc, am văzut cum oamenii şi forţele de securitate alergau în toate părţile", spune Salim Hayran, funcţionar la Ministerul Educaţiei. El a povestit cum unul dintre poliţişti, care ucisese în plină stradă un atentator, a intrat în minister pentru a imprima fotografia pe care a făcut-o, cu câteva momente în urmă, criminalului.
Mişcarea talibanilor a revendicat responsabilitatea pentru atacurile comise asupra a cinci sedii guvernamentale şi a avertizat, prin apeluri telefonice către presă, că vor fi comise şi alte atentate, transmite AFP.
Citește pe Antena3.ro