x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Valery Giscard d'Estaing - Franţa "riscă să se regăsească în situaţia Greciei"

Valery Giscard d'Estaing - Franţa "riscă să se regăsească în situaţia Greciei"

de Agerpres    |    26 Oct 2014   •   11:41

Fostul preşedinte Valery Giscard d'Estaing estimează că Franţa "riscă să se regăsească în situaţia pe care a cunoscut-o Grecia" şi să trebuiască "să ceară ajutorul FMI", într-un interviu publicat sâmbătă în Le Figaro. Ceea ce propusese şeful de stat între anii 1974-1981, cu sprijinul lui Helmut Schmidt, cancelar german în aceeaşi perioadă, a fost ca în jurul zonei euro să se formeze un "ansamblu omogen" de 12 ţări dotate cu aceleaşi reguli bugetare şi fiscale, proiect pe care el l-a numit "Europa", relatează AFP.

În pofida unei datorii ridicate, explică el, "în prezent, noi suntem protejaţi de dobânzi foarte scăzute, dar aceasta este o situaţie provizorie. FED (Banca centrală americană) şi-a anunţat intenţia de a-şi creşte dobânzile de îndată ce conjunctura o va permite, probabil în următoarele 18 luni. În acea zi, ţara noastră riscă să se regăsească în situaţia Greciei. Guvernul va fi obligat să ceară ajutorul FMI", a declarat fostul preşedinte francez.

Potrivit acestuia, "mecanismul Europei a fost dislocat de refuzul francez la referendumul din 2005" (la care majoritatea francezilor au respins ratificarea tratatului constituţional al UE). "Iar sondajele o atestă: o mare majoritate a compatrioţilor noştri nu vor în niciun caz să abandoneze euro! Noi trebuie să ne bazăm pe acest sprijin al opiniei publice pentru a regăsi proiectul european iniţial împreună cu cei care, printre vecinii noştri, îl vor cu adevărat şi să-i lăsăm pe alţii să-şi trăiască propria viaţă", a spus el.

Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria şi, "la momentul potrivit, Polonia" ar face parte din această uniune aprofundată, precizează el, adăugând că "participarea Irlandei şi a Finlandei poate fi luată în calcul".

"Aceste 12 ţări ar constitui un ansamblu omogen pe care noi îl vom numi Europa. Obiectivul său este de a completa zona euro printr-o uniune bugetară şi fiscală, dotată la termen cu o Trezorerie publică comună şi cu un mecanism de solidaritate financiară", detaliază Valery Giscard d'Estaing, care susţine această teză într-o carte "Europa-ultima şansă a Europei" (XO Editions), prefaţată de Helmut Schimdt.
www.agerpres.ro

×