x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vălul islamic, interzis în clădirile publice din Olanda

Vălul islamic, interzis în clădirile publice din Olanda

26 Iun 2018   •   18:13
Vălul islamic, interzis în clădirile publice din Olanda

Senatul olandez, camera superioară a parlamentului, a adoptat marţi un proiect de lege care interzice vălul islamic în clădirile publice, precum şcoli, birouri guvernamentale şi spitale, relatează Reuters. 

Camera inferioară a parlamentului a aprobat proiectul de lege în 2016, după ce mai multe încercări de a impune o interdicţie generală în ceea ce priveşte burqa şi alte tipuri de văl islamic au eşuat. 

Noua lege interzice orice fel de articol de îmbrăcăminte care acoperă faţa, inclusiv căştile pentru motocicletă şi măştile de schi, în clădirile publice, însă nu şi pe stradă. 

Legea este prezentată ca reprezentând o modalitate de a face şcolile, spitalele şi transportul public mai sigure, însă criticii proiectului susţin că singurul său scop este de a interzice purtarea vălului islamic, precum burqa şi niqab. 

Principalul organism de consiliere al guvernului olandez a declarat în 2015 că alegerea de a purta vălul islamic este protejată de dreptul constituţional privind libertatea religioasă şi că nu are niciun motiv de a limita acest drept. 

De asemenea, acesta a afirmat că legea nu era necesară, având în vedere că în Olanda doar 200 până la 400 de femei poartă burqa sau niqab, şi este improbabil că acestea reprezintă o problemă atât de mare pentru şcoli, spitale şi transportul public pentru a merita o lege specială. 

Măsuri vizând interzicerea vălului islamic au fost deja luate în Belgia, Franţa, Danemarca şi Spania, aminteşte Reuters.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: olanda val islamic cladiri publice