Vestigii romane care se întind pe o suprafaţă de 20 de hectare sub apele mării au fost descoperite de o misiune ştiinţifică tunisiano-italiană în apropiere de Nabeul, o localitate din Tunisia, confirmând astfel, potrivit arheologilor, ipoteza unui tsunami care a distrus o parte din oraşul Neapolis în secolul al IV-lea e.n., relatează joi AFP.
"Este o descoperire majoră", pentru că ea confirmă însemnări ce datează din Antichitate, a explicat pentru AFP Mounir Fantar, directorul acestei misiuni arheologice.
O echipă comună de la Institutul Naţional al Patrimoniului Tunisian (INP) şi Universitatea Sassari-Oristano din Italia a realizat prospecţiuni submarine care au descoperit străzi, monumente şi aproape 100 de cuve folosite pentru producerea garumului, un condiment pe bază de peşte, foarte apreciat de romanii din Antichitate.
"Această descoperire ne-a permis să avem certitudinea că Neapolis era un mare centru de producţie a garumului şi a sării, probabil cel mai mare centru de acest tip din lumea romană. Şi că (...) nobilii din Neapolis îşi datorau cu adevărat averile garumului", a adăugat profesorul Fantar.
Costisitorul garum, al cărui gust se aseamănă cu cel al preparatului vietnamez nuoc-mam, era transportat în amfore "care au călătorit apoi aproape în toate colţurile Mediteranei şi au ridicat poduri între diversele oraşe" din regiune, potrivit aceluiaşi cercetător.
Misiunea arheologică şi-a început săpăturile în 2010 pentru a încerca să găsească portul din Neapolis, care a fost un centru comercial al Cartaginei, evocat de istoricul grec Tucidide, înainte de a deveni o colonie a Imperiului Roman.
Însă abia în vara acestui an, graţie unor condiţii climatice deosebit de favorabile cercetărilor subacvatice, arheologii au găsit în apropierea ţărmului acele vestigii romane, întinse pe o suprafaţă de 20 de hectare.
Autorii descoperirii spun că au acum "certitudinea că Neapolis a suferit în urma unui seism" care s-a produs, potrivit istoricului Ammianus Marcellinus, pe 21 iulie 365 e.n. şi care a afectat serios Alexandria şi Creta, a precizat profesorul Fantar.
În urma unui tsunami provocat de acel seism, o parte din Neapolis a fost acoperit de ape şi activităţile bazate pe industria sării au trebuit să fie organizate în alte zone.
În prezent "cel mai important lucru nu este a face săpături, ci a conserva acele vestigii, pentru a face din ele o rezervaţie arheologică pentru generaţiile viitoare", a spus profesorul Fantar.AGERPRES