x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vicepreședintele SUA se va consulta cu Polonia în privința avioanelor de luptă pentru Ucraina

Vicepreședintele SUA se va consulta cu Polonia în privința avioanelor de luptă pentru Ucraina

09 Mar 2022   •   21:30
Vicepreședintele SUA se va consulta cu Polonia în privința avioanelor de luptă pentru Ucraina
Sursa foto: Sursa: Hepta

Vicepreședintele american Kamala Harris va discuta problema spinoasă a livrării de avioane de luptă din epoca sovietică în Ucraina atunci când va vizita Polonia în această săptămână, au declarat înalți oficiali ai administrației, conform CNN.

Vizita lui Harris a fost complicată atunci când Polonia a emis o declarație surpriză în care spunea că va preda avioanele sale de luptă MiG Statelor Unite în loc să le dea direct Ucrainei, o idee care a fost respinsă categoric de Washington.

"Sunt multe idei pe masă. După cum ați văzut din declarația Pentagonului, am apreciat că propunerea nu este una sustenabilă, dar vrem și cu siguranță încurajăm toți aliații să aducă idei. Și pentru ca să rămânem într-o coordonare foarte strânsă pe toată linia", a declarat un înalt oficial al administrației.

Oficialul a declarat că Harris va discuta cu liderii polonezi - inclusiv cu președintele și premierul - pe această temă atunci când se va întâlni cu aceștia joi la Varșovia.

"Suntem în dialog cu polonezii de ceva timp cu privire la modul cel mai bun de a oferi asistență de securitate Ucrainei. Și dialogul va continua în mod absolut până la și ca parte a călătoriei vicepreședintelui", a declarat oficialul. "Aceasta este o prioritate cheie pentru noi și pentru toți aliații noștri din NATO. Și, prin urmare, ne așteptăm să continuăm să discutăm despre cum să atingem acest obiectiv cu adevărat important. O serie de persoane au avut o varietate de idei și credem că toate merită discutate și asta vom continua să facem."

Harris călătorește în Polonia și România într-un moment critic pentru Europa și pentru administrația Biden.

"Ultimele două luni au fost foarte concentrate pe ceea ce a devenit în mod tragic o problemă definitorie pentru întreaga administrație", a declarat un al doilea oficial de rang înalt.

La Varșovia, Harris se va întâlni, de asemenea, cu refugiați care au fugit de violențele din Ucraina, precum și cu diplomați americani care s-au mutat în Polonia de la Ambasada SUA din Kiev, care a fost închisă.

De asemenea, ea se va întâlni cu premierul canadian Justin Trudeau, care se află în vizită în același timp, și va vorbi vineri cu trupele americane și poloneze.

SUA au adus aproape 5.000 de soldați suplimentari în Polonia, pe fondul agresiunii Rusiei.

Din Polonia, Harris se va deplasa în România, unde se va întâlni cu președintele țării și cu personalul ambasadei SUA.

Oficialii au declarat că Harris va sosi în Europa cu un mesaj în trei părți: că SUA este alături de aliații săi din NATO, că va continua să susțină poporul ucrainean și că Putin a făcut o greșeală care va duce la o "înfrângere răsunătoare" pentru Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avioane de lupta americane