Numeroase efective militare au fost trimise miercuri în Haiti în cadrul mobilizării internţionale de sprijinire a acestei ţări devastate de un cutremur puternic care a provocat probabil moartea a mii de persoane, relatează AFP.
Pista aeroportului din oraşul Port-au-Prince, închis în urma cutremurului, deschis ulterior, la ora 14.30 GMT (16.30, ora României), a fost rapid aglomerată de avioane, o aeronavă franceză fiind obligată să-şi întârzie decolarea de pe insula Martinica.
De asemenea, o navă a gărzii de coastă din Stateel Unite a sosit, fiind urmată de un al doilea vas. Un portavion nuclear american urmează să ajungă joi în Haiti, iar administraţia de la Washington intenţionează să trimită o navă-spital.
Toate aceste demesuri au fost întreprinse pe fondul mobilizării anunţate de Organizaţia Naţiunilor Unite în favoarea celei mai sărace ţări de pe continentul american, unde secretarul general Ban Ki-moon urmează să se deplaseze "cât mai curând posibil".
Federaţia internaţională a Crucii-Roşii, al cărei sediu se află la Geneva, se pregăteşte să vină în sprijinul a "maxim trei milioane de persoane", aproape numărul locuitorilor din zona afectată de seism. Organizaţia a lansat un apel pentru strângerea unui fond preliminar de zece milioane de dolari.
Banca Mondială a promis să deblocheze 100 de milioane de dolari pentru Haiti, iar Fondul monetar internaţional (FMI) şi Banca interamericană de dezvoltare (BID) ar trebui să-i urmeze exemplul.
Hrana, echipele de intervenţie, medicamentele şi apa sunt de o "importanţă vitală" în acest teritoriu devastat, unde nu funcţionează infrastructura, a anunţat Programul alimentar mondial (PAM), agenţie a Naţiunilor Unite ce a trimis peste 200 de persoane la faţa locului şi două avioane ce transportă ajutoare alimentare.
De la tribuna Adunării Generale a ONU, fostul preşedinte american şi emisar special la ONU pentru Haiti, Bill Clinton, a lansat miercuri un apel pentru donaţii financiare "chiar şi de unul sau doi dolari".
Preşedintele Barack Obama a promis o acţiune "rapidă, coordonată şi energică" pentru a salva vieţile, iar Grupul de la Rio, un organism regional din care fac parte 24 de ţări din America de Sud, a cerut comunităţii internaţionale un "ajutor de urgenţă".
Într-o cursă contra cronometru pentru a-i găsit pe posibilii supravieţuitori, sunt aşteptate echipe de salvare din Franţa, Canada, Venezuela sau Chile, însoţite de câini şi tone de materiale.
Un avion canadian de tip C-130 Hercules, ce transportă o misiune de recunoaştere, urmează să aterizeze la Port-au-Prince, iar un avion de capacitate mare de tip C-17 şi un elicopter Griffon urmează să decoleze din Canada având la bord efective.
Un alt aparat de tip C-17 va decola ulterior, în timp ce fregata canadiană Halifax va sosi în Haiti transportând un elicopter de tip Sea King.
Trei avioane militare franceze de transport de tip Casa au decolat miercuri din Fort-de-France, în insula Martinica, având la bord circa 50 de persoane şi materiale umanitare, cu destinaţia Port-au-Prince, iar un Airbus A310 a părăsit baza aeriană din Istres (situată în sud-estul Franţei) transportând circa 60 de membri ai Securităţii civile.
Franţa şi Statele Unite au ajuns miercuri la un acord pentru coordonarea eforturilor lor de sprjin.
Venezuela a trimis 50 de salvatori, hrană şi medicamente, în vreme ce Brazilia urmează să expedieze 28 de tone de alimente şi apă potabilă şi să acorde un ajutor financiar de 10-15 milioane de dolari.
Chile va trimite 15 tone de ajutoare, medici şi o echipă de salvare, Columbia şi Republica Dominicană o echipă specială de intervenţii, iar Cuba ajutoare medicale de urgenţă.
Guyana şi Trinidad-Tobago au dat asigurări că vor oferi două milioane de dolari.
Mexicul va trimite trei avioane şi o navă-spital cu 70 de tone de hrană, cât şi 100 de salvatori, medici şi tehnicieni.
De celalată parte a Atlanticului, Comisia Europeană a deblocat trei milioane de euro pentru ajutoare de urgenţă şi a activat sistemul său de gestionare a crizei.
Olanda şi Germania au alocat ajutoare umanitare în valoare de două, respectiv un milion şi jumătate de euro, iar Danemarca 1,34 milioane de euro.
Marea Britanie intenţionează să trimită specialişti, protecţia civilă italiană o echipă de intervenţie, iar Belgia un avion militar având la bord 60 de membri ai efectivelor de intervenţie ce urmau să plece miercuri seară spre Haiti.
Ministerul rus pentru Situaţii de urgenţă va trimite un avion Il-76 cu 20 de medici la bord, dar şi un spital de campanie aeropurtat, iar Iordania un avion cu ajutoare alimentare şi medicale.
Australia a anunţat deblocarea a nouă milioane de dolari americani.
De asemenea, Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la "generozitate din partea tuturor" şi a dat asigurări că Biserica Catolică va interveni pe lângă instituţiile caritabile.
Cântăreţul americano-haitian Wyclef Jean a mobilizat o serie de celebrităţi, printre care actorii Brad Pitt şi Angelina Jolie, pentru a sprijini Haiti în urma seismului puternic.
Totodată, ciclistul american Lance Amstrong a promis joi că va acorda 250.000 de dolari americani pentru a sprijini persoanele afectate de seismul din Haiti.
Citește pe Antena3.ro