x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO: Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, vinovat de crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Sierra Leone

VIDEO: Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, vinovat de crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Sierra Leone

de Mediafax    |    26 Apr 2012   •   14:42
VIDEO: Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, vinovat de crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Sierra Leone

Fostul presedinte al Liberiei Charles Taylor a fost gasit vinovat joi de crime impotriva umanitatii si de crime de razboi comise in Sierra Leone, el devenind astfel primul fost sef de stat condamnat de catre justitia internationala de la procesul de la Nuremberg si pana in pezent, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

"Camera va gaseste vinovat pentru acordare de ajutor si incurajarea urmatoarelor crime", a declarat judecatorul Richard Lussick, dupa care e enumerat 11 capete de acuzare, intre care viol, crime si comiterea unor acte inumane, in cursul unei sedinte la Leidschendam, in apropiere de Haga, a Tribunalului Special pentru Sierra Leone (TSSL).

Judecatorul a anuntat, cu putin timp inainte, ca Taylor, in varsta de 64 de ani, este "responsabil din punct de vedere penal" pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi comise intre 1996 si 2002, in cursul Razboiului din Sierra Leone.

Pedeapsa lui Taylor va fi pronuntata la 30 mai, a pecizat judecatorul. Fostul presedinte al Liberiei o va ispasi intr-o inchisoare din Marea Britanie, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Foreign Office.

Lectura dispozitivului hotararii, inceputa la ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei), a durat peste doua ore.

Purtand un costum albastru-inchis, o camasa alba si o cravata de culoarea rosie, fostul presedinte, asezat in spatele echipei sale de avocati, si-a luat in numeroase randuri notite pe un carnet.

Presedinte al Liberiei din 1997 si pana in 2003, Charles Taylor este acuzat ca a creat si a pus in aplicare un plan vizand sa obtina controlul asupra Sierra Leone cu ajutorul unei campanii de teroare, cu scopul de a exploata diamante in aceasta tara.

Trupele lui Taylor au luptat alaturi de rebeli din cadrul Frontului Revolutionar Unit (RUF) din Sierra Leone, pe care fostul presedinte ii conducea de la bordul unui submarin si carora le furniza arme si munitii in schimbul diamantelor, in cursul Razboiului civil din Sierra Leone, desfasurat in perioada 1991-2001 si soldat cu 120.000 de morti.

Arestat in 2006 in Nigeria, impotriva lui Charles Taylor au fost formulate 11 capete de acuzare pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi, inclusiv crime, violente sexuale si jafuri, comise intre noiembrie 1996 si ianuarie 2002.

Procesul sau, deschis pe 4 iunie 2007 si incheiat pe 11 martie 2011, a fost stramutat la Haga de catre Consiliul de Securitate al ONU, care se temea ca prezenta lui Taylor la Freetown, capitala Sierra Leone, ar fi reprezentat "o amenintare la adresa tarii".

×