x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viitorii poliţişti afgani s-ar putea antrena în România

Viitorii poliţişti afgani s-ar putea antrena în România

de Irina Cristea    |    20 Aug 2010   •   00:00
Viitorii poliţişti afgani s-ar putea antrena în România
Sursa foto: Shah Marai/AFP

România a devenit cel mai bun prieten al SUA la Marea Neagră şi ar putea servi, în viitor, drept "gazdă" pentru antrenamentele candidaţilor la un loc în efectivele de Poliţie afgane, iar militarii români sunt extrem de agresivi în luptă şi nu cedează, indiferent de numărul adversarilor. Acestea sunt câteva dintre aprecierile dintr-o analiză a publicaţiei americane Los Angeles Times.

Pentru români, participarea la misiunea din Afganistan este o bună modalitate de a-şi dovedi buna credinţă ca membru NATO şi aliaţi ai SUA, apreciază Los Angeles Times. Potrivit unui diplomat occidental a cărui identitate nu este dezvăluită, "românii au devenit cei mai buni prieteni ai Americii în regiunea Mării Negre", mai consemnează publicaţia citată. În aceste condiţii, liderii politici şi militari americani au făcut o prioritate din consolidarea relaţiilor cu România, ţară ce participă la campania din Afganistan.

Mai mult, în condiţiile în care alte ţări din coaliţia internaţională din acest teatru de operaţii îşi reduc contingentele, Guvernul de la Bucureşti a adoptat strategia opusă, mai scrie LA Times, adăugând că "atunci când SUA au cerut anul trecut mai multe trupe internaţionale, oficialii români nu au ezitat. Ei au acceptat să-şi sporească efectivele din Afganistan de la 962 la peste 1.500 de militari, chiar dacă economia României suferă şi bugetul Apărării este tăiat". SUA au susţinut aderarea României la NATO în 2004 şi au convenit recent să amplaseze tehnologie de apărare antirachetă în ţară.

Există de asemenea discuţii pentru ca SUA să folosească România ca loc de antrenament pentru candidaţii la angajare în Poliţia afgană. "Soldaţii români sunt cunoscuţi pentru agresivitate şi pentru că nu cedează într-o luptă chiar dacă sunt depăşiţi ca număr şi dotare", conchide cotidianul american.

×
Subiecte în articol: externe