x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Bout spune că nu a făcut trafic cu arme

Viktor Bout spune că nu a făcut trafic cu arme

de Sînziana Stancu    |    18 Aug 2011   •   21:00
Viktor Bout spune că nu a făcut trafic cu arme

Fostul ofiter de aviatie in armata rusa Viktor Bout (foto), care a fost acuzat de Statele Unite de trafic cu arme, neaga categoric ca at fi vandut vreodata arme sau ca ar fi avut vreo legatura cu retele de trafic de acest fel, informeaza AFP, citandu-l pe avocatul lui Bout, Albert Dayan. "El nu a vandut arme si nu a actionat niciodata in calitate de mediator", a dat asigurari Albert Dayan in fata unui tribunal federal din New York in cadrul unei audieri preliminare, descriindu-l pe clientul sau ca pe un simplu "transportator".

Bout este acuzat ca a folosit o flota de avioane cargo pentru a transporta arme in Africa, America de Sud si Orientul Mijlociu. De asemenea, a folosit cel putin sapte pseudonime in activitatea sa si vorbeste sase limbi straine, iar unii sustin ca a fost membru al serviciilor de informatii militare ruse. Potrivit unor publicatii din Rusia si din strainatate, Bout ar fi lucrat in anii ’80 in Mozambic cu actualul vicepremier rus Igor Secin, un apropiat al premierului Vladimir Putin, despre care se presupune ca ar fi facut parte, ca si acesta, din KGB. Supranumit "negustorul de moarte", Viktor Bout a pledat nevinovat la 17 noiembrie. El risca cel mult inchisoarea pe viata si cel putin 25 de ani de inchisoare, daca va fi declarat vinovat.

Procesul lui Viktor Bout, in varsta de 44 de ani, cetatean rus extradat din Thailanda catre Statele Unite in noiembrie, va incepe in luna octombrie.

×