x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vilă cu piscină pentru Puigdemont

Vilă cu piscină pentru Puigdemont

25 Oct 2017   •   12:30
Vilă cu piscină pentru Puigdemont

Catalanii din Franța au pregătit o vilă dotată cu piscină pentru eventualitatea în care premierul catalan, Carles Puigdemont, și alți lideri din conducerea regiunii spaniole vor fi nevoiți să fugă de autoritățile de la Madrid, a anunțat, ieri, agenția Reuters.

Deși scenariul în care liderii catalani fug din Spania și creează o rețea subterană în străinătate pare încă departe de realitate, susținătorii francezi ai independenței catalane nu riscă nimic: ei susțin că au pregătit nu mai puțin de 52 de case și apartamente, situate în apropiere de granița cu Spania. „Totul e gata. Dispunem de logistica necesară să găzduim, deocamdată, circa 200 de oameni și mai mulți dacă va fi necesar", a declarat militantul Robert Casanovas, șeful „Comitetului pentru autodeterminarea Cataloniei de Nord”, cum îi spun activiștii. „Scopul nostru este acela de a fi pregătiți pentru cazul în care vor fi emise mandate de arestare împotriva membrilor guvernului catalan și mai ales a președintelui său”, a spus Casanovas, într-un interviu telefonic. Guvernul spaniol a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea lui Carles Puigdemont și a guvernului catalan, dizolvarea parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în regiunea separatistă, după referendumul organizat aici la 1 octombrie, în pofida interdicției justiției spaniole. Mii de vorbitori de catalană trăiesc peste graniță, în Franța, în principal într-o zonă din Pirineii Orientali, de-a lungul coastei Mediteranei, pe un teritoriu cedat Franței de Spania în secolul al XVII-lea. Mai mulți oficiali catalani s-au refugiat în Franța, la sfârșitul anilor 30, după instalarea la putere în Spania a dictatorului Francisco Franco.

Carles Puigdemont și adminstrația sa au făcut apel zilele trecute la „nesupunere civică”, în perspectiva preluării controlului asupra Cataloniei de către guvernul central.

 

×
Subiecte în articol: Catalanii